Президентът на Турция Ердоган призова гражданите на страната да не се безпокоят и да не обръщат сериозно внимание на рекордното обезценяване на националната валута, съобщи "Ройтерс".

"Не забравяйте, те имат долари, но ние имаме нашия народ и Аллах". Ние много работим. Погледнете, какво беше преди 16 години у нас и какво е сега", казва президентът на Турция.

Лирата загуби около 10 процента от стойността си днес, падайки до ново рекордно ниско равнище в контекста на безпокойствата на инвеститорите за нетрадиционните икономически политики на Ердоган и санкциите на САЩ, отбеляза АП.

"Обменете еврото, доларите и златото, които държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба", заяви Ердоган в обръщение към своите симпатизанти.

Обвинявайки, както изглежда, чужденци, че се опитват да навредят на Турция, турският президент каза: "Това ще бъде отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война против нас".

С изказването на Ердоган лирата загуби още от стойността си, отбелязва АП.

Дали страната ще предложи икономическа политика, която да спре обезценяването на лирата, предстои да видим. Но като се има предвид, че Турция е много силно зависима от външно кредитиране, а напоследък няма и реална банкова политика за задържане на инфлацията и стабилизиране на националната валута, думите на Ердоган очевидно са само политически апел.