"Причините да се говори така е отдалечаването на Турция с гигантски крачки от Запада. Ердоган е контрапункт на светска Турция". Това каза бившият ни консул в Одрин Георги Димов в студиото на Нова телевизия. Той и археологът професор Николай Овчаров коментираха изказването на Ердоган за възможността да се превърне настоящия музей и бивша православна църква "Света София" в мюсюлмански молитвен дом.

Те определиха намерението на президента като предизборен ход. "Не за първи път се правят такива призиви. Изборите, които ще се проведат, ще бъдат 16-ите на Ердоган, откакто е на власт. За пръв път обаче икономиката на Турция е в такова тежко състояние. На гладния народ му трябва хляб и зрелище. Хлябът го няма - ето го зрелището", коментира Димов.

Според Овчаров такъв акт е сравним с това "джамията в Мека да стане църква". Превръщането на "Света София" в джамия би означавало да се замажат всички християнски фрески вътре, което би довело до международен скандал, особено в православна Русия, смята археологът.

В тази връзка Димов посочи, че отношенията между Анкара и Москва не са еднозначни. "Американският президент Доналд Тръмп е директен и проблемите в отношенията на САЩ с Турция веднага се изтъкват. С Москва обаче се замитат под килима", смята той.

Бившият консул коментира и визитата на турския главен прокурор Мехмед Акарджа у нас. "Той е дошъл да му предаваме гюленисти и кюрди. За нас, т.е. за целия Запад, гюленистите не са терористи - това е категорично. Ако ние се огънем - много жалко", допълни Димов.