Комисията по петиции на Европейския парламент остави днес отворена за допълнително разглеждане жалбата на Бечет Емурлов за нарушения при изборите в България в последната година. Емурлов твърди, че множество членове и симпатизанти на ДПС са били подложени на натиск и тормоз от полицията, съобщава БТА. По неговите думи са подадени стотина подобни сигнала.

Той заяви, че знае за масови неоснователни проверки от страна на МВР, свързани с изборите, за които основания липсват, или са твърде малко. По неговите думи неговият случай е един от 20 000 подобни в България.

Емурлов твърди, че според него целта е била притискане и нанасяне на вреди, и е била насочена срещу ДПС. Той добави, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков е сред пряко повлиялите на резултата от изборите.

Кристиан Леаху от правната дирекция на Европейската комисия потвърди писменото становище на институцията, че България все още не е приложила изцяло правото на ЕС в областта на достъпа до защита, както и за свободни избори. В становището се отбелязва, че срещу нашата страна по тези въпроси са в ход наказателни процедури след 2017 г. и се отчита възможността за предприемане на допълнителни мерки при необходимост.

В последвалите изказвания единствено български евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) взеха думата, като призоваха ЕП и ЕК да продължат да следят въпроса.

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) посочи, че петицията дава ясна представа за проблема, но не и за мащаба му. По неговите думи политиката на бившия вътрешен министър е засегнала интереси и на други партии, включително на ГЕРБ като най-голямата опозиционна сила. Погазени бяха национални и европейски закони, а и морални принципи, заяви Радев. Той добави, че са влезли в сила присъди срещу действията на МВР миналата година срещу политически сили.

По неговите думи са били предприети действия със съмнително правно основание и политически цели, които определи като безпрецедентни за най-новата ни история, с единствена цел сплашване на хората да не гласуват. Радев даде също примера със задържането на бившия премиер Бойко Борисов по инициатива на МВР и без предварително съгласуване с прокуратурата или съда. Този арест бе обявен за незаконен, с влязло в сила съдебно решение, уточни евродепутатът. Главната роля за безпрецедентния полицейски произвол изигра Бойко Рашков, допълни Радев. Той отбеляза действия на предишното правителство, свързани с прокуратурата и КПКОНПИ.

Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) заяви, че някои министри от предишното служебно правителрство драстично са се намесили в изборите в полза на политически партии. Особено активен бе Рашков, каза той.

Върхът на тези безобразия бе като министър в редовно избрано правителство (Рашков) да арестува лидера на най-голямата опозиционна партия и бивш премиер, без никакви доказателства за извършени незаконни действия, добави Адемов. Рашков е "свързан с бившия репресивен комунистически апарат", заяви евродепутатът.

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) потвърди информацията в петицията на вносителя. Той заяви, че подобни действия на властите са опит да се повторят методи и практики на терор над гражданите, познати в българската история от времето на комунистическия режим. По неговите думи целта е била сплашване и отказ от гласуване. Той добави, че българските комунисти избиват след Втората световна война хиляди българи само за няколко месеца. По неговите думи бивш служител на комунистическите тайни служби (Рашков) е достигнал министерски пост в европейска България и в ЕС, в правителство, което се обвързва с промени.

Не се осъществи никаква промяна напред, към повече демокрация и върховенство на закона, към по-добри граждански права и в икономиката, посочи Йорданов в оценка на управлявалата доскоро коалиция. Правителството падна, защото действаше недемократично и бе единственото, получило вот на недоверие от народните представители в последните 30 години, отбеляза той. Предстоят нови избори и вече има нови сигнали, че хора като Рашков още в предизборната кампания отправят заплахи към гражданите в случай, че дойдат на власт, заяви Йорданов. Трябва да защитим европейската демокрация, призова той.