Комисията по транспорт на Европейския парламент гласува днес 1600 допълнения към предлаганите промени в правилата за дейността на международните превозвачи. Повечето от текстовете получиха достатъчно подкрепа, за да бъдат внесени за гласуване в пленарната зала в четвъртък, предаде БТА.

Председателят на комисията Карима Дели уточни, че днешното гласуване е отнело близо пет часа.

При внесени 1224 предложения за изменения, 1126 продължават за гласуване в пленарна зала.

"Хубавото е, че сред тези 1126 са и внесените от нас предложения", съобщи Курумбашев. По думите му утре ще се проведе т.нар. Председателски съвет (заседание на лидерите на различните политически групи), в рамките на който ще се реши дали пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван в пленарна зала.

"Интересно ми е как точно ще бъдат гласувани 1126 изменения в пленарна зала и какво послание ще излъчим по отношение на европейската солидарност и начина на вземане на решения в тази институция няколко седмици преди изборите за Европейски парламент", каза още Петър Курумбашев.

Евродепутати, участвали в гласуването, отбелязаха, че днес председателят на ЕП Антонио Таяни е очаквал да бъдат постигнати компромиси, каквото усилие не бе направено. Според евродепутати е възможно на откриването на пленарната сесия утре да бъде предложено отново точката да отпадне от дневния ред заради многото добавки към законопроектите.

Миналата седмица Таяни реши да върне поправките в транспортната комисия заради правилото, че пленарната зала не се произнася, когато броят на допълненията надхвърля 50. Ако процедурата премине успешно тази седмица на първо четене, ще бъде очертано становището на ЕП в предстоящите преговори с Европейската комисия и председателството на Съвета на ЕС. Евродепутатите разполагат с още една последна сесия през април преди изборите през май, за да могат да гласуват текстовете на второ четене.