В събота вечер ЦИК на Унгария обяви окончателните резултати от парламентарния вот. След три поредни победи с по 2/3 партията на Орбан спечели четвърта поредна победа. Този път с над 2/3 ФИДЕС има 135 депутата от 199 при 68% активност и за първи път космическите над 3 000 000 гласа. 

Обединената от Сорос опозиция от 6 разнородни партии получи едва 57 мандата, малка дясна партия - 6, и немското малцинство - 1 парламентарно кресло. 

Лице на опозицията след вътрешен избор бе Петър Майки - Зай. И той като Кирчо е минал през Канада, и той многодетен баща, и той казва, че е десен. И той управлява, но не като министър, а като кмет на малък град. Такива ги избира Сорос - под индиго. Клара Добрев бе елиминирана, да не й тежи бремето, че е съпруга на Ференц Дюрчани, дето като премиер се чу, че е лъгал сутрин, обед и вечер, а и че е внучка по майчина линия на Антал Атро, близък на Кадар и участвал в потушаването на въстанието през 1956.

Симпатичният на вид Петер, без да има усмивката на Кирчо, се представи трагично в кампанията. Като нашия симпатяга, дето ни честити Бъдни вечер, наговори доста небивалици. От това, че ще отнеме социални придобивки, дадени от Орбан, и е за третия пол в училищата, до намеците, че жените не искат да решават кръстословици, а хората в провинцията са къркани от сутрин. 

Това обаче са бели кахъри на фона на заканата, че ако стане премиер, ще прати унгарските войници да се бият в Украйна срещу руснаците. Шокиран ляв политолог ревна. Само едно нещо нямаше право да каже, а той го изтърсил.  

Опитен политик като Орбан използва вдигната топка и седем дни повтаряше, че изборът на унгарците е война или мир. Впрочем повечето маджари считаха, че тази идея е наложена на Петер от странство, за разлика от нас, раболепието не е типично за този народ. 

В личен план Петер допусна детинска грешка, като се яви освен като водач на листа и мажоритарно в района, където е кмет. И бе буквално разгромен от близкия до Орбан и много опитен политик Янош Лазар. 

Седмица след изборите очаквано опозицията се изпокара. Дюрчани каза, че капитанът на кораба е объркал кампанията, а той отговори, че е предаден. И хвърли бомбата ще прави дясна партия с млади хора и ще влезе в ЕНП. 

Ще го вземе ли ЕНП? Ами как не! На митинга на опозицията на 15 март именно началникът на енепето Доналд Туск се трапоса на сцената и прегърна Петър! Нищо, че в коалицията са и социалисти и партията на Дюрчани, а и ЙОБИК , заклеймявани от години от енепето като популисти и едва ли не фашисти. 

В същия ден на митинг Орбан нарече пред 1 милион на живо Доналд Туск "фекета мачка" - черна котка, която е съсипала партията си, съсипаха я ЕНП и ще пресече пътя на опозицията на изборите. 

Както обикновено, Орбан е прав. При Туск ЕНП е много зле. Беше времето, когато имаше 260 евродепутата. Днес са със 100 по-малко. Начело с Мартенс и Виктор Орбан по едно време ЕНП имаше 16 премиера в Европа. Днес се броят на пръстите на едната ръка. От Виена на Запад енепето няма министър-председател, а австрийската народна партия е в коалиция със зелените. Премиери от ЕНП са Пленкович в Хърватска, Янша в Словения, Мицотакис в Гърция. Има и един прибалтиец и кипърец. В Европа само трима кмета на столици са от ЕНП - Оливейра в Мадрид, който наистина е десен, Бакоянис в Атина и Фандъкова. Великият Хелмут Кол се е обърнал в гроба. 

Либералът Туск, поставен от Меркел, изпусна легендата Орбан, а е приютил португалските социалдемократи, либералите на Сорос от скандинавието бенелюкса, нашия бай Радан от ДСБ, което уби СДС. Новото завоевание е унгарският Петер от коалицията с Дюрчани. Затова ЕНП е много зле, щом до Петер Майки - Зай опре!

*Георги Марков е български политик, анализатор и конституционен съдия. От години живее в Унгария. Автор на книгата "Феноменът Виктор Орбан", на чиято премиера в унгарския превод присъства лично и самият премиер на Унгария. Коментарът е написан специално за читателите на Dir.bg