ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) забъркват в скандал и използват освен Европейския парламент, и българската прокуратура, се посочва в позиция на евродепутата от групата на социалистите и демократите Елена Йончева, изпратена от пресофиса ѝ.

"Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече - такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура", заявява Йончева, цитирана от БТА.

В позицията й се посочва, че на 13 юли Томаш Здеховски, европейски депутат от ЕНП, част от която е и ГЕРБ е съобщил, че в писмо на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че са извършени пет експертизи на снимките и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов и те са манипулирани.

Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, Елена Йончева разполага с писмото от България. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г.

"Не сме го коментирали, защото в него няма съществен напредък по поставените въпроси за разследвания от обществен интерес - Барселонагейт, кюлчетата в чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и други", казва още Елена Йончева. По отношение на анализа на снимките изрично е написано - "Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето".

Като член на мониторинговата група още в четвъртък Йончева ще предложи да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и Барселонагейт.

Пълната позиция на Елена Йончева може да се види ТУК>>