Пловдивската депутатка от ПП "Възраждане" Елена Гунчева е депозирала оставката си в 47-ото Народно събрание. В заявление до председателя на парламента тя моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията й съгласно изискванията на Конституцията.

Изключително кратък живот ще има този парламент, убеден е Емил Янков, който ще влезе на мястото на подалата оставка.

"Икономист съм по образование, като професия - таксиметров шофьор. Обикновен човек със съвсем нормална професия. От дълги години съм във "Възраждане", вярвам в идеите на партията и затова съм там. Председател съм на пловдивската организация, един от учредителите съм, от самото начало съм в нея", каза Янков пред "Марица".

Снощи Гунчева съобщи чрез пост във "Фейсбук", че напуска НС и партия "Възраждане" на 30 юни, защото не вярва на лидера на политическата формация Костадин Костадинов.

Той обаче я попита защо не депозира оставката си още днес. По думите му в партията имали индикации за нея, че можела да остане в Народното събрание, ако се сформира правителство. В деня на гласуване на вота на недоверие към кабинета Гунчева публикува снимка на крака си, за да докаже, че не може да дойде да даде своя вот.

"Ако Елена Гунчева твърди, че действително е толкова принципна, нека да си подаде оставката още днес", призова Костадинов.

Лидерът на "Възраждане разказа пред медиите, че всички от партията се притеснявали да не осакатее, щото била болна, но тя внезапно ги изненадала в гръб с изявлението си, че напуска както групата им, така и парламента. И намекна, че Гунчева си тръгва след обещание да получи определен пост.

"С какъвто аршин мериш себе си, с него мериш и другите. Не се продавам", написа на свой ред във фейсбук депутатката Елена Гунчева.

"За мен това е въпрос на почтеност и никой, който е напуснал парламентарната си група, не трябва да остава депутат", каза тя пред bTV. И отново посочи, че напуска заради партийния лидер Костадин Костадинов, който многократно й казвал как да гласува.

Заместникът на Костадинов - Цончо Ганев пък написа следното във фейсбук: "11 оправдания (б.р.- Гунчева посочи 11 причини да напусне партията) за 1 000 000 причини... "Отцепленията и разцепленията хич да не плашат. Що да правим, когато сме си българи и от една обща болест страдаме - колкото капи, толкова и капитани" - Гоце Делчев".

А отдолу в коментарите Ганев допълва следното: "Към 1 000 000 причини има и опция за избор между: Съдия; Член на ВСС; Нотариус; Не, че няма да си остане празно обещание, но пък си е обещание".