Казусът с оставката на и.д. кмет на "Младост" не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед, каза по БНТ Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет по адрес на изпълняващия длъжността кмет на район "Младост" Владимир Клисуров, който обяви, че напуска поста в профила си във Фейсбук.

Гердиков обясни, че временно изпълняващият длъжността кмет на район "Младост" трябва да подаде оставка пред г-жа Иванчева т. е. "пред човека, пред институцията, която го е избрала".

Когато е станал част от екипа на г-жа Иванчева, той не е избиран от Столичния общински съвет. Той трябва там да подаде оставка, защото неговият работодател е г-жа Иванчева, каза Герджиков.

Той обясни, че Иванчева е действащ кмет и че тя не е отстранена от длъжност от съда.

"Само българският съд може да я отстрани от длъжност със свое решение. Това не се е случило, което означава, че тя е действащ кмет и има всички правомощия. Освен това, съвсем официално в официално заявление до кмета на Столична община, тя уведоми, каквато е и процедурата, че излиза в отпуск - платен, и в същото уведомление посочва за свой заместник г-н Клисуров", каза Герджиков.

Той подчерта, че в случая Клисуров или трябва да изпълнява функциите на кмет, или "да се разбере със своя работодател". Да влезе в контакт с нея, да се разберат какви са възможностите", коментира той.

Относно повдигнатите обвинения срещу Иванчева, Герджиков каза, че е рано за основни изводи.

"Това, което мога да кажа за този момент, е, че става въпрос за едни много сериозни обвинения. Другото нещо е липсата на адекватна политическа реакция". Това каза пред БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков относно случая със задържаната за подкуп кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

"Тук не става въпрос само за забавяне на преписки. Тук става въпрос за объркани и липсващи такива. Това е притеснително, защото се бавят не само частни проекти, но и такива с обществена значимост", допълни той.

Герджиков каза, че Иванчева е викана няколко пъти в Комисия заедно със зам.-кметовете си, за да даде обяснения.

"Ние подходихме административно и по логически път. Когато нещо не е свършено, да помолиш да се свърши", обясни Герджиков.