По тема "Правосъдие" с "Има такъв народ" гледаме в една посока, заяви пред медиите Надежда Йорданова от "Демократична България" след среща на експертно ниво за правосъдната реформа с представилите на ИТН.

Тя отбеляза, че с колегите си от ИТН имат не разлики, а нюанси в някои позиции по правосъдната тема, като например по някои елементи на Висшия съдебен съвет, прокурорската колегия, както и детайли относно избора на главния прокурор, какъв да бъде механизмът. Също и при закриване на спецправосъдието, как да се уреди статутът на магистратите.

Йорданова добави, че разговорите по различни въпроси с "Има такъв народ" ще продължат.

"Обсъдихме нашето виждане за обхвата на конституционните промени, които очакваме да се случат. За нас са важни измененията в ЗСВ и НПК, които сме внесли, но сме готови на евентуални прецизирания и промени в рамките на парламентарната процедура", каза още Йорданова.

Самоцелно прекратяване на мандата на ВСС поставя много въпроси и проблеми, включително конституционни, каза Йорданова и добави, че от "Демократична България" по-скоро гледат с притеснение към един такъв подход.

Преди минути от "Има такъв народ" започнаха разговори и с "Изправи се.БГ! Ние идваме". Пред журналисти Мария Капон обясни, че имат три теми една след друга - социална политика, икономика и бизнес, и финанси. За съдебна реформа има друга група, посочи тя.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" искат преизчисление на пенсиите категорично от 1 октомври с актуализация на бюджета и подкрепа за младите семейства и за хората с увреждания. Те предлагат да се вдигне прагът за регистрация по ДДС, което го имало и е програмата на ИТН, както и премахване на данък "уикенд" и сваляне на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 процента.

В централата на ИТН дойдоха и Мая Манолова, Димитър Делчев и Николай Хаджигенов. На въпрос от какво няма да отстъпят, Хаджигенов каза - "Гешев и правосъдната реформа в чист вид". Попитан защо не се обсъждат имената на министрите, той каза, че поставя този въпрос на трето място по важност, има значение какво и как ще правят.

На въпрос дали ще се разберат с ИТН в близките дни, Манолова коментира, че темпото на разговорите се налага от ИТН, но отбеляза, че за "Изправи се БГ! Ние идваме!" темите съдебна реформа, подкрепа на доходите, здравна реформа и енергетика са ключово важни.

За срещата на тема "Правосъдие" дойде и председателят на Народното събрание Ива Митева.