Говорител на кандидат-президента на демократите Джо Байдън заплаши "да изгони" сегашния президент Доналд Тръмп от Белия дом, ако той откаже да признае поражението си, което изглежда все по-вероятно, предаде Франс прес.

77-годишният Байдън е на крачка от победата, след като поведе в резултата при броенето на гласовете в ключовия щат Пенсилвания. Тръмп обаче изглежда решен да оспорва решението на избирателите. До момента не е обявен победител.

"Американците ще решат изхода на тези избори. А американските власти са напълно способни да изгонят натрапниците от Белия дом", заяви категорично говорителят на Байдън, Андрю Бейтс.

Ако Байдън спечели в Пенсилвания, на 20 януари 2021 г. той ще стане 46-ят президент на САЩ, каквито и да са резултатите от преброяването в другите щати.

Вчера Доналд Тръмп за пореден път протестира, че се извършва измама, без да приведе доказателства, припомня АФП.

Президентът Тръмп възнамерява да продължи борбата и настоява гласовете на избирателите да бъдат преброени правилно, но при победа на Джо Байдън предаването на властта ще бъде мирно, заяви в интервю за телевизия Си Ен Би Си днес икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, цитиран от ТАСС.