Европейската комисия отчете днес положителни резултати от оказаната от ЕС подкрепа за охраната на външните граници на България и Румъния. Отбелязан бе напредък при връщането на мигрантите без право на престой в ЕС, подобрени бяха процедурите за предоставяне на убежище, чувствително бе подобрено противодействието на каналджиите, заяви Оливие Ониди, зам.-директор на дирекцията на ЕК по въпросите на Шенген и вътрешната сигурност в ЕС, който говори пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Той отбеляза, че от март миналата година ЕК осигури финансиране за тези дейности. Най-важното е, че успяхме да подобрим сътрудничеството на всички равнища, това доведе до увеличено присъствие на европейската гранична служба "Фронтекс", добави Ониди.

Директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов отбеляза, че най-тежката сухопътна граница в ЕС се намира между България и Турция. Влагаме огромен ресурс за нейното опазване и за наше огромно съжаление през 2022 г. и 2023 г. шестима български полицаи загинаха при изпълнение на служебните си задължения по тази линия, добави той.

Златанов също изрази мнение, че европейската подкрепа е донесла много ползи, включително с ускоряване на процедурите за разглеждане на молбите за убежище. Над 98 процента от молбите бяха разгледани по тази процедура, уточни той.

Основен наш приоритет е ефективното противодействие на контрабандата на мигранти и спасяването на човешки живот, посочи Златанов. Той обърна внимание на сътрудничеството с Турция и добави, че това е от ключово значение за намаляване на мигрантския натиск над Европа. Изключително много подобрихме взаимодействието с турските власти в последната година. Изгради се доверие, резултатите от което са, че обстановката на външната граница на ЕС е спокойна, обобщи той.

По неговите думи нашата страна е готова да работи с ЕК за национален план за прилагането на новото европейско законодателство за миграцията. Проявяваме нулева толерантност към нарушаването на основни права и това го гарантирам, каза Златанов в отговор на евродепутатски въпрос, свързан с опазването на правата на мигрантите и твърденията, че по българската граница има случаи на отблъскване. По неговите думи е невъзможно да се отблъскват мигранти заради действията на турските власти. Той поясни, че миналата година българските граничари са предотвратили около 180 хиляди опита за незаконно проникване в нашата страна.

Румънският държавен секретар Михай Некула съобщи, че румънските граничари са предприели съвместни патрули със сръбските си колеги и това е довело до трайно намаляване на броя на незаконните навлизания на мигранти от сръбска страна.

Изпълнителният директор на агенцията на ЕС по въпросите на убежището Нина Грегори отбеляза, че България е получила близо сто преводачи за центровете за мигранти. По нейните думи ЕС помага за цифровизацията на дейността на българската Агенция за бежанците.

Десислава Тодорова от неправителствената мрежа за наблюдение на насилието по границите заяви, че от гледна точка на гражданското общество изпълнението на европейския проект за охраната на границите у нас се извършва без отчет и обсъждане. Тя настоя да се вземат мерки срещу отблъскването на мигранти, което често е свързано с унижения.