Европейската комисия не разрешава дерогации, а това се прави от националните компетентни органи. Това заявиха за БНР от институцията в отговор на запитването дали в Комисията има искане за дерогация за превод към руското посолство у нас, който, според твърденията на министъра на финансите в оставка Асен Василев, попада директно под санкциите срещу Русия.

Министър Василев каза по-рано, че руското посолство е поискало дерогация за него и тя в момента се консултира с Еврокомисията.

Оттам твърдят, че преводът на стойност 890 000 долара е за заплати.

От Комисията поясняват, че са в контакт с всички страни членки във връзка с прилагането на санкциите, но не ги обсъждат подробно.

"Има превод към руското посолство, който попада директно под санкциите на Европейската комисия. Руското посолство е поискало дерогация, тоест, България да отмени санкциите за този превод, а дерогацията в момента се консултира с ЕК", заяви финансовият министър в оставка два дни по-рано.

Но когато получим от ЕК становище дали е добре да се отменят санкциите и да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките. Но няма запорирани сметки, няма нищо, което да е направено изрично от българската държава. Това е автоматично действие по силата на санкциите, които са наложени от ЕК", каза още Асен Василев.