Втори ден отеква ехото от гърма, който произведе номинираният за служебен премиер Димитър Главчев с оповестяването на имената на служебните министри. От ПП-ДБ твърдо не одобряват и с днешна дата. Потвърди го в студиото на Нова телевизия Венко Сабрутев, след като коалицията го разчете като нанесена обида и демонстрирана наглост.

"Зад състава на кабинета "Главчев" прозира дългата ръка на г-н Пеевски и г-н Борисов. Видяхте г-н Главчев колко беше притеснен по време на представянето на кабинета. Той не е човек със сценична треска. Виждаме членове на този кабинет, които са меко казано неподходящи. Сред тях е вътрешният министър, който показа, че няма как да се справи с организирането на избори", каза депутатът от ПП-ДБ.

По думите му служебният кабинет има основата задача да осигури прехода между две редовни правителства и честни избори, а това не можел да го направи Калин Стоянов. "Министърът на вътрешните работи по време на местния вот показа, че не можа да се справи с купените гласове", категоричен е Сабрутев. И обясни защо, когато са искали да махнат Стоянов, не са успели.

"За да бъде сменен един министър, трябва да се мине през НС, през гласуване. Трябва да има мнозинство от минимум 121 народни представители. Тук беше ключово мнението на ГЕРБ-СДС, които казаха, че ще пазят Калин Стоянов. Ние имаме големи съмнения, защото той не можа да се справи с местния вот, че ще успее да се справи с още по-голямата задача да организира парламентарен вот плюс евроизбори", добави Сабрутев.

Снимка: Булфото

"Големият скандал е по какъв начин е поискана оставката на главния секретар. Виждаме, че се връща власт през страх. Твърдо настояваме съдията, който има право да разследва главния прокурор, да се задейства", поиска народният представител.

И противопостави на сегашната ситуация деветте изминали месеци, въпреки че все още кабинетът на ПП-ДБ управлява, макар и в оставка. "9 месеца в България властваше спокойствието, в България се реализираха политики за обществото и бизнеса", каза той. Сабрутев каза, че най-важното нещо, в което трябва да се фокусира обществото е да опази вота.

Евродепутатът Радан Кънев от ДБ също изрази резерви към състава на служебния кабинет.

"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача да проведе избори. След като основната задача на служебното правителство е да проведе избори, естествено е да гледаме към Министерство на вътрешните работи, защото то има най-голяма роля в провеждането на избори", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Кънев.

"Много шум около кабинета "Главчев". Първо имаше един театър с промените в Конституцията, едва ли не водят до конституционен топик. Нищо няма да се случи. Поне за мен беше ясно, че става дума за натягане, напрежение. Горе-долу се виждаше името на бъдещия служебен кабинет. А след, което към състава на правителството, към което аз имам няколко много тежки резерви", добави Кънев.

Костадин Костадинов определи служебния кабинет, че е съставен от представители на ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС и изрази учудването си защо от ПП-ДБ продължават да се разграничават, след като девет месеца са управлявали заедно.

"ПП-ДБ са много интересни в опита си да се разграничат от самите себе си. Те са като змията, която си сменя кожата, но си остава отново същата", заяви лидерът на "Възраждане" в ефира на БНТ. Той подхвърли съмнение, че Кирил Петков е знаел предварително за поканата към транспортния министър Георги Гвоздейков да остане в кабинета.

"От ПП-ДБ ясно и категорично бяха заявили, че няма да участват в това правителство по никакъв начин. Аз съм 100% убеден и Кирил Петков го потвърди вчера, като каза, че той е говорил с Гвоздейков, "че ако приеме ние, ние ще го изключим", което означава, че те са знаели, че ще има предложение. Добре, с Гвоздейков е така, а какво правим с Кирил Вътев -друга пътеводна звезда на ПП-ДБ?", попита Костадинов.

Костадинов определи като добре балансирано представеното вчера номинирано служебно правителство, заради доброто разпределение на позициите между ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС.

Снимка: БТА

"Не са всички доволни. Всички от управляващото мнозинство. Ние заявихме, че няма да имаме никой, защото дори и да бяхме поканени за участие щяхме да откажем. Това е още от същото, продължение на сегашното управление", коментира той.

Лидерът на "Възраждане" разтълкува и "задочния разговор" между Денков и Пеевски.

"Видяхме как Денков нарече Пеевски "най-голямото зло", с когото управляваше изключително добре в продължение на 9 месеца най-голямото зло. Само, че много хора забравиха всъщност, че Денков в първите няколко дни от мандата си стоеше на първия ред до най-голямото зло. Те стоят един до друг", каза Костадинов.

"Денков ще седне отново до най-голямото зло, с което много приятелски си гукат постоянно. Това е тотално лицемерие", заключи той. Костадинов каза по адрес на Пеевски, че го определя като "бизнесмен, който работи като уличен рекетьор в условията на българския политически живот".