49-годишната Сакари ще се бори за разширяване на участието на жените в египетската политика и за правото им да се кандидатират и да бъдат избирани за президент, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кандидатурата й за председател на управляващата Партия за свобода и справедливост бе посрещната от местни политически наблюдател като опит на "Мюсюлманските братя" да разсеят съмненията, че появата им на политическата сцена в Египет сериозно ще забави процеса на еманципация на жените.

Партията бе създадена малко след падането на бившия президент Хосни Мубарак и се превърна в политически представител на организацията "Мюсюлмански братя", която беше забранена при неговото управление.
На вътрешните избори на Партията за свобода и справедливост, насрочени за 19 октомври, трябва да бъде избран приемник на Мохамед Морси, който стана президент.

Кандидатурата на Сакари е смятана и в самата партия за чисто символична, тъй като тя няма шансове да бъде избрана, посочва АП.
Нейни опоненти са Асам ал Ариан и Саад ал Катани - двама от най-почитаните ветерани на "Мюсюлманските братя".

Но самият факт, че за председателския пост на ислямистка партия се кандидатира и жена, е безпрецедентен.

При първите избори за парламент след свалянето на Мубарак в парламента влязоха и представителки на партията. Тези избори обаче бяха анулирани и при повторния вот сред депутатите от Партията за свобода и справедливост няма нито една жена.
"Те ("Мюсюлманските братя" - бел.ред.) все още използват жените единствено като декор", заявила пред АП Нахад Абу-Кумсан, председателка на Египетския център за права на жените.