САЩ искат да видят по-скоро в България да се сформира правителство, с което да работят заедно по политиките, които ги вълнуват, но не се намесват във вътрешната ни политика и в това кои партии да участват в този кабинет, нито влияят на назначенията у нас. Това стана ясно от интервю на специалния пратеник на Държавния департамент, който координира противодействието срещу опитите за чуждо влияние чрез дезинформация. Рубин даде интервюто за бТВ, след като прекара седмицата в София и се срещна с външния министър Иван Кондов. Други негови официални срещи не бяха огласени.

"Във Вашия случай - САЩ нямат позиция за това кои партии трябва да са на власт, просто искаме да се сформира правителство възможно най-скоро, което да може да работи с нас по политики, които ни вълнуват. Политики, които обясняват ползите от членството в НАТО, ползите от членството в ЕС причините за войната в Украйна", заяви Джеймс Рубин пред Светослав Иванов в "120 минути".

"Ние от американското правителство нямаме мнение за това кой печели избори, кой се кандидатира и как приключват изборите. Ние имаме мнение не за партии, а за политики. Искаме да видим България, която е член на НАТО и на ЕС, държава, възползвала се от това, че е част от западното общество, да има правителство, което да говори за това, способно да реагира на лъжите, разпространявани за войната в Украйна, за предполагаемите щети, които са нанесени", каза той.

"От вашите партии зависи да решат какво ще правят - не от нас. Но ние сме загрижени за политиките и ако се сформира правителство с политики в подкрепа на НАТО и Украйна като жертва на войната, в подкрепа на икономическите отношения в рамките на Европейския съюз, бихме искали тези политики да бъдат изговаряни и комуникирани, така че руснаци или други да не дойдат и да кажат, че това са все лоши неща", заяви Рубин.

По време на интервюто стана въпрос и за думите на лидерите на ПП от огласените записи, в които признават пред Националния съвет на партията, че има одобрени от "посолството" и "посолствата4 имена за шефове на службите. Попитан дали американското правителство е "съветвало" по някакъв начин български политици за назначения у нас, Рубин отговори:

"Категорично не. Чух за тези твърдения. Абсолютни глупости са. Разговарях с посланика, който ме увери, че никой в посолството не обикаля със съвети за конкретни политики или лица. Това са глупости. Надяваме се, че ще има правителство в тази държава. Но това е надежда, не е нещо, в което участваме или имаме някаква роля".

Американският координатор по дезинформацията нарече подобно твърдение "теория на конспирацията".

"Когато се измислят подобни теории на конспирацията, бих искал да приканя хората да не забравят, че повечето теории на конспирацията не са истини. Много рядко някой ще открие нещо потулено. Няма теории на конспирацията в модерния свят, които да са истинни. Това е нещо, измислено от хората, за преувеличаване и подвеждане", категоричен е Рубин.

Той посочи, че дезинформацията вече е заплаха за националната сигурност на всички и се фокусира специално върху руската, която все още влияе, по думите му, в региона на Балканите.

"България също има проблем, Словакия също - това са все места, където руснаците вярват, че ако могат да се намесят в информационното пространство, могат да извършват информационни операции", коментира Рубин.

Той беше категоричен, че "за Русия информационното пространство е бойно поле, това е форма на държавна политика. Те действат на най-високо правителствено ниво - президентът Путин, съветниците му по вътрешна сигурност, министърът на външните работи - те планират неща, които да се кажат, неверни тези, които да проникнат в обществата ни, защото се надяват, че по този начин ще накърнят подкрепата за правителството на Украйна, например".

Рубин заяви, че руснаците "измислиха идеята, че САЩ са искали войната. НАТО е искало войната..."

И отрече: "Това са глупости. САЩ, също както България и Запада, се бори да се справи с факта, че Русия реши да нахлуе в своя съседка. Международната система има някои основни правила. Бих казал, че правило номер 1 е "Не нахлувай в съседна държава!"

Според Рубин "трябва да се създаде архив, така че да се знае кои са рецидивистите в дезинформацията. Много от имената на домейните и IP адресите на разпространителите на чужда дезинформация са известни - трябва заедно да работим за споделената ни сигурност", каза той.