Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, макар и широката за България коалиция, върви добре, каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред NOVA.

Той одобри подхода за съставяне на коалиционно споразумение, иницииран от "Продължаваме промяната".

"Според мен беше прекрасна мярка първо да се говори за политики, а после за имена. И също, че се говори за тези, които съвместно могат да се направят от потенциалните партньори и някои теми, които са по-трудни и ще останат за по-нататък", каза Дянков.

По думите му това "безспорно ще е трудна коалиция" заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии - не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики, смята Дянков.

Според него темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха на следващата евентуална власт, са няколко.

"В сектор енергетика - "Белене", "Козлодуй", ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика. Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон и заради инфлацията. Това заради временни правителства остана на заден план, но хората го чувстват в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства. Там трябват бързи социални политики и социалните партньори нямат съгласие. И близка до мен тема - влизането в Еврозоната - кога, по какъв начин - там има огромни различия", коментира Симеон Дянков.

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство.

"Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, защото на последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България - лявото е отворено - то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии", смята Дянков.

Според Дянков обаче след този формат на преговори, ще е необходимо "Продължаваме промяната" да разговаря и с ГЕРБ.

"Две са причините. ГЕРБ ще е значителен фактор в този парламент. Второ, по някои от основните политики, където Кирил Петков и Асен Василев искат да работят, те имат сходни позиции с ГЕРБ - влизането в Еврозоната е такава, енергетиката позициите им са близки. Има и огромна разлика в съдебната система, там трябва да се търси разговор, но като цяло, ще е трудно на това правителство и на новата формация по две причини - трябват им конституционни мнозинства по някои от темите им, без ГЕРБ това не може да стане. И на втори етап - януари/февруари, ще видим разговори между ПП и ГЕРБ", каза Дянков.

Той не мисли, че сега е време Бойко Борисов да подава оставка от ГЕРБ.

"ГЕРБ е млада партия, под 15 години е на небосклона и тя зависи от неговата личност. По-скоро трябва да се огледа политика по политика, както вървят коалиционните разговори - кои са силните хора в ГЕРБ и дали са изхабени като политици и послания и да започне подновяването оттам - от експертната база. Във финансите има нужда от промени и Бойко Борисов е този, който може да направи тези промени - и личности, и политики и тогава да се мисли вече необходимост за друго ръководство", каза Дянков.

"Според мен, голяма част от министрите в последните правителства - социални, инфраструктурни, финансови, почти всички министри в последното правителство на ГЕРБ вече е време да не са основни кадри в ГЕРБ. Трябват нови хора, изборите го показаха по много явен начин", коментира бившият финансов министър.

Относно гласуването на държавния бюджет за догодина, Дянков заяви, че това е най-голямото закъснение в новата ни история.

"Аз не съм особено притеснен от това, защото при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха допълнителни пари. Според мен ние ще влезем в този актуализиран бюджет в следващата година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от новия бюджет. Това не е опасно. Не сме закъснели, има време следващото правителство до януари до края да влезе с нов бюджет", смята Дянков.

Според него най-застрашени са пенсиите, защото не са планирани в сегашния бюджет.