Бележки с напътствията, провокирани от мерки за сигурност, са пуснати в пощенските кутии на жилищните сгради по булевардите „Евлоги Георгиев”, „Черни връх”, „Никола Вапцаров” и „Джеймс Баучер" в София, съобщи bTV.

Оттам се очаква да премине кортежът с американския дипломат.

„Да не се оставят отворени прозорци и балконски врати, да не се паркират МПС на платното за движение и да не се извършват строително-ремонтни дейности на фасадата и покривите на сградите”,
гласят пълните указания, разпространени от районните полицейски управления.

Снимка на бележката вече предизвика негативни коментари в социалните мрежи.

Пред "Дневник" дежурният в пресцентъра на МВР обясни, че това са стандартните мерки за сигурност при подобни визити и обикновени районните инспектори прибягват да такива молби в районите, откъдето ще премине кортежът на гостите.
Полицията приканва гражданите да не отварят прозорци и балкони, за да улеснят работата на служителите й. Това не е задължение или забрана, а приканване за съдействие, каза още дежурният в пресцентъра на МВР.

В София Джон Кери ще обсъди сътрудничеството в областта на сигурността между България и САЩ, енергийната диверсификация и двустранните отношения в областта на търговията и инвестициите.
Той ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев и от премиера Бойко Борисов.

Британският външен министър Филип Хамънд пристига днес на официално посещение в България по покана на българския му колега Даниел Митов.
Двамата ще обсъждат актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност.

Хамънд ще бъде приет от Плевнелиев и от Борисов.

Промяна в движението

Днес и утре в София ще има промени в организацията на движението заради посещението на държавния секретар на САЩ

От 8 ч. на 14 януари до отпътуване на делегацията му на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеята между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

За същия период се забраняват престоят и паркирането на паркинга на пл. "Народно събрание", на паркинга на пл. "Княз Александър I", на - ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител" и на ул. "Проф. д-р Желязко Христов".

До приключване на визитата се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на "Пътна полиция" при СДВР, по ул. "Проф. д-р Желязко Христов" и по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител".

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища, добавят от Столична община.