Две парламентарни комисии ще разгледат предложението на кабинета за стартирането на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16.

Темата ще бъде дискутирана днес от 13.30 часа в Комисията по отбрана и от 15.30 часа в Комисията по бюджет и финанси, като и двете заседания ще се проведат при закрити врати.

Очаква се лично премиерът Борисов да определи преговорен екип, който да изготви международния договор и да влезе в контакт с американското правителство. Темата за модернизацията на българските ВВС се превърна в спорна, след като финалната права битката бе между американската "Локхийд Мартин" и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта.

На този етап е ясно, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че не са обсъждани други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход. Водени са разговори първоначално предложената от САЩ цена да бъде коригирана.

От Белия дом заявиха, че очакват разговорите с правителството на България да продължат. Американската страна обяви, че F-16 предлага най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.

Президентът Румен Радев многократно разкритикува начина на избор на американския изтребител, който определи като "триумф на лобизма" и дори "удар по България". Изборът на F-16 пък бе защитен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото той е добър от стратегическа гледна точка, а процедурата е направена прозрачно и съгласно правилата. Аргументи се чуха и от други места. Опозицията, в лицето на "БСП за България", заяви, че депутатите от парламентарната група ще гласуват "против" проекторешението, обвинявайки правителството на Бойко Борисов в незачитането на Конституцията и решенията на българския парламент.

Мнение по темата изказа и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято партията част от "Обединени патриоти" и коалиционен партньор в управлението. Според неговото лично мнение процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.