На пресконферениция в Шумен, съпредседателят на Реформаторския блок допълни, че сега е ред на парламентарното мнозинство да покаже решимостта си да потвърди реформите, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.

По думите на Радан Кънев, реформите са на пределна фаза, от която зависи дали ще бъдат успешни или не. Той допълни, че правителството е изпълнило своя ангажимент сравнително бързо - само в рамките на 6 месеца е успяло да изготви законодателната основа на приоритетните реформи и да я внесе в парламента.

"Лош знак беше, че една от най-важните части на здравната реформа, а именно - спирането на източването на здравната каса беше бламирана от повечето депутати, сред които и такива на ГЕРБ", смята Кънев.

Той обаче благодари на премиера Бойко Борисов, който въпреки съпротивата на своите хора, е потвърдил подкрепата си за реформата.

"Ако няма воля да се реализират реформите и да се спрат кражбите в управлението, ние нямаме място в тази власт. Но не виждам защо трябва да се стига до там. Виждам много ясна воля на премиера за промяна, а в ГЕРБ, както знаете, решенията се взимат от лидера“, обобщи Радан Кънев.

Конституционните промени, които трябва да бъдат внесени в Народното събрание следващата седмица, лидерът на ДСБ определи като недостатъчни, но много важни като първа стъпка.

„От това дали двете опозиционни партии ще ги подкрепят зависи техният образ пред хората“, каза още той.

Също в Шумен зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в партията са изключително притеснени от случващото се в сферата на здравеопазването, съобщи "Фокус". По думите му, ако една реформа не получи обществена и професионална подкрепа, тя е обречена на неуспех.

Но нека все пак бъдем по- оптимистични и нека все пак да знаем, че всеки, който се заема с подобни отговорности, трябва да бъде диалогичен и да търси необходимия консенсус. Една реформа трябва да може да бъде продължена след 4- годишен мандат, тя трябва да е устойчива и прогнозируема”, допълни Цветанов.

Социалният министър Ивайло Калфин пък коментира пред радио "К-2", че не вярва Бойко Борисов да даде „заден” по пенсионната реформа при несъгласие от работодатели и синдикати.

Калфин обясни още, че кабинетът е бил сформиран, за да донесе стабилност и да направи промените, които българските граждани са очаквали. Затова в него са се събрали политически сили с различни виждания.

Вече започват да кристализират предложенията за промени, така че вече имаме представа какво ще се промени, въпросът е дали ще се случи.”, добави министърът.

Местан: Не реформатори, а деформатори

Дълбоко се съмнявам дали от Реформаторският блок имат капацитет да реформират страната, но едно е сигурно - вече са на път да деформират не само дясното, а и демокрацията в България, коментира междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан на традиционния митинг-събор в местността "Демир баба теке" край Исперих.

Според него по-правилно е те да бъдат наричани деформатори на демократичните ценности и не заслужават друга оценка, защото са се "прегърнали с ултранационалистите и фашистите в България".

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?