"Това може да стане със смелост, а не с конформизъм и това не може да стане в Реформаторския блок на Кунева и Лукарски, и ГЕРБ на Цветанов и Борисов", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на Националното съвещание на партията, което се провежда във Велико Търново.

В изказването си Кънев заяви, че ДСБ трябва да вгради огромната протестна енергия на обществото, показана на изборите за президент, в усилия за богатство и градеж.

"Да обединим българите за коренна промяна, а не за разрушения, защото този процес може да бъде разрушителен", каза Кънев. Той добави, че има зов за общ фронт срещу БСП и ДПС, но "общ път с лидери, за които властта е на всяка цена, нямаме".

Общ фронт на бацилите не може да пребори инфекцията, заяви Радан Кънев.

"Ние имаме проблем с хора, които за властта са готови на всичко и те са в ГЕРБ, и в ДПС. До скоро имаше и такива в нашите редици. Изправени сме пред огромни рискове за националната сигурност и пред вътрешно разложение на институциите. Тази зловеща картина води до пробив в българската национална сигурност", каза Кънев.

С човека, който в момента в който загуби президентските избори, хвърли кърпата и избяга, за да се представи по-добре на следващите парламентарни избори, и прави това нещо за четвърти път в кариерата си, няма как да се справим със задаващите се опасности и предизвикателства. Не виждам, как "булката беглец" може да ни спаси от тях, добави той.

Кънев смята, че една нова харта може да сложи началото на нов период в развитието на българската република, който да загърби 70-те години на тоталитарната република и фасадната демокрация.

Той прочете пред делегатите на съвещанието договор със седем задачи, който трябва да обедини хората в дясно.

Първата задача е установяването на независима антикорупционна прокуратура и утвърждаване на силна българска армия в рамките на НАТО, силни служби за сигурност и силна дипломация.

Опазване на природата в интерес на местните общности и възкресението на българския дух, свързано с възстановяването на културните и спортни традиции, е също част от предложения договор.

Тези цели изискват ново политическо обединение - съюз между всички българи, които искат промяна, а не партийна коалиция, отбеляза той, и допълни, че обединението може да стане около ценност, не около договорка.

ДСБ ще бъде градивна част от новото широко политическо обединение, каза Кънев.

Той посочи, че амбицията на всеки лидер на дясното в България може да бъде само една - да заеме министър-председателския пост на страната.