Това стана на XV Национално събрание на партията.

овярвайте ми, че силата е у вас, а не у мен", обърна се той към делегатите на форума. По-рано Кънев поиска едногодишен мандат, за да се види дали може да изпълни обещаното днес.

Занапред председателят ще има трима заместници - досегашните Атанас Атанасов и Светослав Малинов, а новият е Димитър Сяров.

В националното ръководство на партията влизат 11 души, които се избират от Националното събрание, а други трима са по право - или общо 14 души.

В речта си пред форума Кънев декларира, че ако бъде преизбран за лидер на партията, това ще е за последен път. Неговата кандидатура беше и единствената за председател на тъмносинята формация.

Решаващ момент за ДСБ не са президентските избори, не е дали Реформаторският блок в този му формат ще оцелее, но това било решаващо за България с оглед на ситуацията, според Радан Кънев.
Затова не било случайно, че тъмносините два пъти протегнали ръка на ГЕРБ, за да има страната ни президент с безспорна геополитическа ориентация и той да е гарант за реформа в съдебната система.

Отхвърлената ръка означава, че гледаме в различни посоки и дава шанс за ляв президент, който е и голям риск за България, обясни председателят в оставка.

Трябва да направим така, че да изхвърлим българската левица от българската политика, да защитим националната сигурност, призова Кънев.

За него граждански кандидат означава подкрепен от гражданите, а не човек, който никога не е членувал в партия.

Излизането в опозиция и президентските номинации бяха акценти и в дискусията на участниците в Националното събрание на ДСБ.

Евродепутатът Светослав Малинов посочи, че партията вече е преодоляла най-голямото изкушение в българската политика - участие във властта с цената на тежки компромиси. Това решение ни осигури политическо бъдеще, ДСБ си осигури път след Борисов, посочи той.

По думите му Бойко Борисов не би могъл да води България с оглед на създадената ситуация, особено по отношение на развитието на ЕС. Той ще бъде един от най-нелепите премиери, заяви Малинов.

Представителят на Гражданския съвет в Реформаторския блок Гроздан Караджов поиска да бъде направена анкета сред членовете и симпатизантите на Блока кого искат за техен кандидат за "Дондуков" 2. Въпросът не е дали аз ще приема номинация за президент, трябва да обърнем въпроса - "вие какво искате", заяви той пред форума.

Вили Лилков призова ДСБ да поеме инициативата и лидерството и да номинира двойката за "Дондуков" 2.

"Има нужда от човек, който да излезе и да каже, че той иска да се бори за държавен глава", смята той.

В този момент всички партии от РБ бягат от отговорността и търсят кандидатпрезидентска двойка, която да бъде похарчена, обясни още Лилков.

Призовавам ДСБ да "дръпнем като лидери в РБ", да предложим кандидатпрезидентска двойка и който иска - да тръгне да ни следва, завърши изказването си той.

Националното събрание изразява тревога от "непоследователното поведение на българския премиер в условията на безпрецедентна криза и заплахи за националната сигурност", записаха и гласуваха в резолюция на форума делегатите на XV събрание на ДСБ.

Реформаторският блок трябва да издигне кандидат за президент, който да има широка гражданска подкрепа, се казва още в документа.

Националното събрание даде едногодишен мандат на председателя и заместниците му за изграждане на политическа алтернатива на "досегашната корумпирана власт" и на истинско реформаторско управление.