Драматичен пленум започна на "Позитано" 20. На него вътрешната опозиция в БСП за пореден път ще премери сили с лидерката Корнелия Нинова. Атака срещу нея ще е, че не спазва партийния устав.

Националният съвет на БСП се събира, за да насрочи конгрес, да одобри позицията на червените по бюджета и план-графика им за евроизборите, съобщи "24 часа".

Нинова съобщи, че заседанието на конгреса на БСП ще бъде през януари и от днешното гласуване на пленума зависи дали тогава ще бъде обсъдена промяна в устава и връщане на старото положение за избор на председателя на партията. Тя каза още, че днес ще бъдат одобрени процедурата и правилата за номинации на кандидати за евродепутати, а кой ще е водач на листата ще се решава догодина. Партийните събрания ще номинират кандидатите за евродепутати до края на март и до 10 април трябва да е ясна червената листа. 

Предложението на соцлидерката и екипа ѝ е конгресът да е на 26 януари, което ще даде първо основание за атака на опозицията. Това е нарушение на устава, според който най-висшият форум на партията трябва да се събира веднъж в годината, коментира бивш депутат. Последното заседание на конгреса е било през октомври миналата година, напомни той.

Опозицията ще иска включване в дневния ред на конгреса и на точка за промени в устава. Недоволните от Нинова оспорват текста за прекия вътрешнопартиен вот на лидера и искат връщане на правилото, че лидер се избира от делегатите на конгреса. 

Най-спорно на пленума обаче се очертава да е обсъждането на съдбата на и.д. главния редактор на вестник “Дума” Йордан Мичев. Срещу него има подписка от над 50 знакови червени имена. Те настояват да се спази устава и изборът на шеф на партийния орган да е от пленума.

Преди време Нинова увери, че след като изтече 6-месечният изпитателен срок на Мичев, ще има гласуване в Националния съвет. Запознати обаче разкриха, че на последното заседание на Изпълнителното бюро соцлидерката не скрила недоволството си от Мичев. Тя обяснила, че не се меси в редакционната политика и не се е чувала с него, но изразила несъгласие с коментарите му срещу съпартийци във фейсбук.

Като компромисен вариант за двете враждуващи страни по темата “Дума” се завъртя името на депутата Александър Симов, но то не е обсъждано от соцръководството. А журналистите от вестника искали начело да застане бившият им зам. главен редактор Георги Георгиев.