ДПС ще настоява за резултати от проверките на ДАНС и прокуратурата за инвестиционното гражданство. Това каза Хамид Хамид по време на брифинг на ДПС в парламента.

В липсата на резултати от проверките от ДПС виждат възможност за симбиоза между прокуратурата и ползването на атаките срещу нея за параван на определен кръг лица. От ДПС припомниха, че въпросните ограничения за издаването на инвестиционно гражданство са били приети преди осем месеца.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че има редица случаи, в които прокуратурата не извършва проверки. Той даде пример с гражданството на Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната", за което Конституицонният съд се е произнесъл категорично, че е нарушил Конституцията.

Според Карадайъ привидно в публичното пространство се атакува главният прокурор, но когато от ДПС направили предложение за промени в Конституцията за ограничаване правомощията му, те не ги гласували.

Вече у нас буди подозрението и съмнението за симбиоза, каза Карадайъ и обясни, че "атаките срещу главния прокурор се ползват като параван", а прокуратурата в същото време ги прикрива.

Затова от ДПС настояват в най-кратки срокове да им бъдат предоставени резултатите от проверките на прокуратурата и ДАНС по внесени от тях сигнали, свързани със законопроекти, приети по инициатива на движението, сред които т.нар. "златни паспорти" и възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

Хамид Хамид попита къде са проверките, правени ли са въобще? Той отбеляза, че приетият закон ясно задължава ДАНС в шестмесечен срок да бъдат направени проверки на издадените златни паспорти, добавя БТА.

Кого прикриват, кои са участниците в тази схема? Само ви напомням, че имаше съмнение едно от лицата Стамен Янев да е издавало сертификати за инвестиции, като от един и същ сертификат да са се ползвали над сто лица, предимно китайски граждани, коментира Хамид и отново попита кой на кого е предоставил гражданство, пребиваване и дали това лице не е същото, което е подарило земите около Божурище на Кирил Петков и компания, коментира той.

Относно законопроекта за забрана на износа на петролни продукти, преработени в рафинерията "Лукойл", Йордан Цонев каза, че вчера е говорил за мимикрията на въпросния кръг лица, които под маската на защита на евроатлантическите ценности всъщност защитават руски интереси.

Геополитеческият избор на България изисква България да бъде ясен, предвидим и много твърд съюзник. Това означава, че трябва да се движим по дневния ред на нашите партньори от НАТО и ЕС, а дневният ред е да бъде ограничавано енергийното влияние на Русия и да бъдат ограничавани възможностите за печалба от петролни продукти, с които най-вероятно се финансира войната в Украйна. Нашата битка ще бъде много ясна, много открита и безкомпромисна, каза Йордан Цонев.