Движението за права и свободи (ДПС) празнува днес 30 години от съдаването си. То е учредено на 4 януари 1990 г.

За председател на партията е избран Ахмед Доган, а за първи организационен секретар Йенал Бекир. Това е партията, която е участвала в над 4 правителства и е управлявала най-дълго по време на прехода. 

След приемането на новата Конституция на Република България през 1991 г. възниква спор около казуса доколко съществуването на партията не противоречи на Глава Първа, чл. 11, ал. 4 от Конституцията, който гласи: "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт." Така ДПС се превръща и в единствената голяма партия с опит за забрана в историята ни. 

На 8 октомври 1991 г. група от 93 депутати от Великото народно събрание завеждат дело в Конституционния съд на Република България по този въпрос. На 21 април 1992 г. Конституционният съд излиза с решение, което отхвърля искането ДПС да бъде призната за противоконституционна.

По повод годишнината, евродепутатът Илхан Кючюк публикува на страницата си във Фейсбук позиция, в което подчерта, че за съпартийците му е време за размисъл.

"...Повод да се обърнем назад към историята - такава, каквато е. Движението за права и свободи е създадено в резултат на болката от т. нар. "Възродителен процес". Защо да го припомняме? Защото е важно да помним и да предадем на бъдещите поколения истината, че макар насилственото преименуване на стотици хиляди български мюсюлмани да е престъпление, ДПС никога не прибегна до пагубния реваншизъм! Да, днес е още по-важно да го кажем. Защото в политиката ни днес липсва отговорност, но не липсва реваншизъм", написа той.

Евродепутатът представи и своята равносметка. По думите му в периода 2001-2009 г., когато в управлението на страната участва ДПС, България е успяла да реализира стратегическите си цели - членството в НАТО и ЕС.

"За съжаление, повече от 10 години, вместо да вървим напред, ние се лутаме, без да имаме ясни цел и посока. Днес ДПС е основен фактор в редица европейски и международни либерални организации - недвусмислено признание за целенасочените усилия на партията през тези 30 години", пише още той.