ДПС публикува на сайта си писмо до СЕМ и ръководството на bTV с обвинения в политизиране на новините и искане за извинение заради "недопустима неистина" за почетния председател на партията Ахмед Доган. Става дума за реплика на журналистката Канна Рачева във вечерната емисия в сряда, която е лапсус, отвърнаха от телевизията. От ДПС обаче не вярват в това, въпреки че думите на репортерката са за искането на Съюза на съдиите за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което се обсъжда днес във Висшия съдебен съвет, и очевидно тя казва по погрешка Ахмед Доган.

 

Публикуваме цялото писмо на партията без редaкторска намеса:

"На вниманието на:

Любош Йетмар, Главен изпълнителен директор, СМЕ Bulgaria

Флориан Скала, CEO bTV Media Group

БТВ Медия груп

СЕМ

С нарастваща тревога наблюдаваме все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в най-гледаната национална телевизия БТВ. Смесването на новини с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика - коректив, а не партиен пропагандатор.

И ако до днес избирахме да изразим с мълчание несъгласието си с този модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от неуспели политически лидери и техните котерийни партийки, то в емисията новини на БТВ в 19 часа на 21 октомври бе премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация. Репортерът Канна Рачева, журналист със солиден професионален опит и стаж, изрече в ефир следната недопустима неистина " ...сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган".

Длъжни сме да подчертаем предварително, че не бихме приели опити за замитане на този скандален акт "под килима", с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък.

И тъй като този акт нито е първият, нито е изолиран случай, смятаме, че не е нужен подробен програмен скрининг, за да направим констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8г. Доколкото с манипулации срещу г-н Доган се занимава основно Хр. Иванов, оставаме с впечатление, че медията обслужва неговата партийка.

Настояваме ръководството на БТВ да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията.

Настояваме за публично извинение от страна на БТВ и Канна Рачева.

Обръщаме се с призив към всички журналисти, редактори, продуценти - честността и доверието в медиите ви превръщат в Четвърта власт. А властта задължително означава отговорност. И тази отговорност е прекалено голяма, за да се допусне да бъде разяждана от червея на съмнението и недоверието".

Самата журналистка отказа коментар.

От bTV пък коментираха лаконично пред "24 часа": "Канна Рачева направи лапсус и това ще бъде изяснено в ефира ни".

Името на Канна Рачева беше замесено в друг подобен случай, след като по време на живо включване от протеста в София през лятото не разбра, че е в ефир и се чу да казва: "Аз за протестите в чужбина не знам, ще си измисля...". Тогава тя написа във Фейсбук: Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали "си измислям" информация или не".

След като получи подкрепа от колегите си, Рачева обясни още: "Репликата "ще си измисля" означава, че ще си съставя обобщаващо изречение за финал, на базата на информацията, която имам. Нищо повече. Това е реплика от "кухнята", която репортерите често ползваме по време на жива връзка".