ДПС ще подкрепи решението на правителството да преговаря със САЩ за покупката на 8 нови изтребители F-16. БСП, "Воля" и партньорите на управляващите - НФСБ, ще са против. Това стана ясно по време на дебатите вземането на решение за покупката на нов боен самолет за ВВС в парламента.

Народното събрание поиска премиер и президент да присъстват в пленарната зала по време на дебатите. БСП настоя в парламента да се яви министър-председателят, а ГЕРБ контраатакува с покана към президента.

"А къде е върховният главнокомандващ?", възмути се шефът на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов в отговор на протеста на Антон Кутев, че премиерът пак го няма.

Председателят на НС Цвета Караянчева отклони искането на социалистите с аргумента, че в залата присъства вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. На желанието на ГЕРБ пък отвърна с обещание НС да отправи покана към президентската администрация. И заяви, че президентът винаги е добре дошъл в Народното събрание.

Като още един аргумент Румен Радев да дойде в пленарната зала, Данаил Кирилов изтъкна, че втора точка в дневния ред след решението да самолетите е президентското вето за тайните арести.

"Кога ще дойде да си представи ветото?", попита депутатът от ГЕРБ.

След противопоставянето кой да присъства и кой не в пленарна зала стана ясно, че ДПС категорично подкрепя решението. Позицията ни е ясна и строго последователна от 1990 г. насам - от 30 г. неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната, заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Когато става дума за националната сигурност, популизмът няма място. Там, където започва той, свършва националната сигурност, категоричен бе Карадайъ. Говорим за купуване на сигурност, а не просто на бойни самолети. Решението е стратегическо за страната и ние го подкрепяме, допълни лидерът на ДПС. 

Ако ГЕРБ не може да осигури мнозинство в парламента, що за управление е това, в чии интерес е, попита лидерът на ДПС.

Валери Симеонов от парламентарната трибуна за изтребителите

Снимка: БТА

Валери Симеонов от НФСБ заяви, че партията му е категорично против сделката с F-16. Такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство, заяви той. Според него най-евтиният и сигурен вариант за защита е чрез ракетни бази и ракети земя-въздух. Как 8 самолета ще ни защитят от 600 самолета на едната ни съседка, 350 на другата, хилядите самолети на Русия или два пъти по-големия авиопарк на Сърбия, попита Симеонов. Трябваше да се ориентираме към самолети европейско производство, заяви той. Втората причина за позицията на НФСБ била, че се нарушава парламентаризма. Има категорична решение на НС със 7 параметри, от които 4 са нарушени, нарушено е пътната карта, това е политически пирует, отсече Симеонов. Позорно и унизително е за България това променяне на първоначалните условия и тя трудно може да се нарече независима държава, допълни той. Какво ще отговорим, когато другите обжалват, попита Симеонов и поиска да се организира нов конкурс. Срамни и позорни са дебатите. Жертвалият живота си в името на България Димитър Списаревски ще се обърне в гроба, завърши лидерът на НФСБ.

Кристиян Вигенин, депутат от БСП

Снимка: БТА

БСП не е изразила предпочитания за технически характеристики, а иска да се избере самолет, който в най-голяма степен отговаря на изискванията на българската армия, заяви Кристиян Вигенин. За модернизацията на армията сме, но не подкрепяме днешното предложение. Искате да подпишем празен чек на правителството в противоречие на решение на НС, утвърждаващо задължителни изисквания, които са внимателно разработени. Отклоняването от тях е отклоняване от интересите и възможностите на България, категоричен бе соцдепутатът. Финансовата страна е важна за нас, не приемаме игрите със стотици милиони, допълни той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на дебата за изтребителите

Снимка: БТА

Веселин Марешки, лидер на Воля

Снимка: БТА

Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16, каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки. "Ние както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени", допълни още Марешки.