Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателят на партията Йордан Цонев и депутатът Делян Пеевски сезираха Държавна агенция "Национална сигурност" за т. нар. златни паспорти.

Те настояват да бъде извършена проверка на всяка една процедура по получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции за периода от 2013 г. досега. 

Според вносителите на сигнала "само така може да бъде установено дали са налице нарушения на законовите процедури и ако са допуснати нарушения, да бъдат предприети необходимите действия за търсене на отговорност от виновните лица". 

"С извършването на проверката ще бъдат преустановени и спекулациите по темата от страна на определени медийно-олигархични кръгове в страната", се казва в съобщение до медиите.

Такава информация от ДАНС беше поискана и от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който освен това внесе в НС и предложение за отпадане на т.нар. златни паспорти. 

Преди коледните празници в доклад на Европейската комисия се посочва, че САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. "златни паспорти" в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър.

 Според представените най-нови данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна, като увеличение се отчита и в Румъния - до 10,14 на сто, както и в Кипър - до 6,21 на сто, при три на сто преди две години. САЩ са поставили праг от три на сто на отказите, за да има условия за отпадане на визите.