Принципно подкрепяме обединяване на службите, коментира пред медиите народният представител от ДПС Делян Пеевски във връзка с изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов за готвени законодателни промени, с които да се създаде Единна разузнавателна служба.

"Да, провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите ще си кажем мнението", заяви Пеевски.

Той добави, че в разговорите са били представени промени, които предвиждат президентът да не издава указ за назначаване на ръководителите на службите за сигурност, а идеята е да се избират от парламента.

Вчера в свое интервю съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов анонсира, че вече има готов закон за създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини ДАР и военното разузнаване, "тъй като тази изключително важна функция на държавата е добре да се осъществява от един орган".

Той добави и че "малка България има две разузнавателни служби, които често са в нездрава конкуренция и се занимават с това да се разузнават взаимно". За образец щяло да се ползва разузнаването в Германия: 

"Тяхната разузнавателна служба БНД (Bundesnachrichtendienst) е единен разузнавателен орган, вътре са и цивилното, и военното разузнаване, подчинена е на канцлера и изпълнява задачи, формулирани от канцлерството".