Потърсихме за разговори вторите след тези избори - ПП-ДБ. Те не ни отговориха, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Това обяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на срещата с ГЕРБ-СДС.

Според ГЕРБ-СДС отговорността за управлението трябва да е споделена предвид ситуацията в страната, каза в началото на срещата с представители на ДПС председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предава БТА.

Всички срещи, които анонсирахме, са по повод връчването на първия мандат, целта са консултации по важните приоритети за България, обърна се към ДПС Атанасова. И изтъкна, че в момента отговорността е единственото, което може да сплоти държавниците у нас.

Считаме че тази отговорност трябва да е споделена, разпределена между всички, да взимаме всички заедно трудните и непопулярни решения за България, заяви тя.

Пристъпваме към поканата за разговори с цялата отговорност, която смятаме, че като партия и парламентарна група имаме за решаване на кризите, най-вече на политическата криза, заяви от своя страна Цонев.

Той информира, че от ДПС са потърсили вторите в тези избори за разговори, но те не са им отговорили. Така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна, обяви той. И добави, че осъзнават отговорността за реализация на първия мандат, както и че в този случай отговорността на ГЕРБ-СДС е още по-голяма, защото са първа политическа сила.

Снимка: БТА

От ГЕРБ-СДС обясниха, че започват серия от консултации по управленската си програма, която е за четири години и е разписана подробно по секторни политики.

Снимка: БТА

Тази програма може да е само платформа за бъдещо управление, но сме готови да обсъждаме вариант това управление да бъде лимитирано времево и по приоритети - еврозона, Шенген, стабилни публични финанси, България - спокойна и сигурна държава, изтъкна Десислава Атанасова.

Ценим високо всички разговори с всички колеги, които започнахме още в 49-ото НС, надяваме се, че след серията разговори, ще намерим сила да осъзнаем отговорността на решенията, които ще вземем, подчерта тя.

Снимка: БТА

Йордан Цонев обясни, че в отминалата предизборна кампания са попитали хората какъв е техният дневен ред и проблеми, за да видят дали съвпадат с дневния ред на политиците.

ДПС пое пред тях ясен ангажимент по следните теми, уточни той - да води политики за спиране на прогресивното обедняване, за ефективно използване на целия ресурс на ЕС, предвиден за България, за достъпно здравеопазване, по-високо качество на образованието, да бъде изпълнена съдебната реформа, която да направи съдебната система независима, да работят и за подкрепа на малките земеделци и преработватели. Ако с този мандат не успеем, лично ние не виждаме как ще обясним на избирателите защо ги връщаме на поредните ненужни избори, изтъкна Йордан Цонев.

След края на срещата Десислава Атанасова обясни пред журналисти в кулоарите, че с ДПС не са обсъждали "конструкция или времето на едно бъдещо управление".

"Не сме говорили нито по управленската конструкция, нито по времеви график или някакъв друг срок, който да си поставим - тоест с изпълнени приоритети и правителството приключва. Представихме нашата управленска програма", коментира Атанасова.

Цонев пък заяви, че срещата е минала под знака на разбирането на двете партии за отговорността пред българските избиратели за излизане от политическата криза.

"Това може да стане само със съставяне на кабинет и продължаване на работата на Народното събрание по неотложните теми. Нашето разбиране за тази отговорност е, че я споделяме всички, но отговорността на ГЕРБ е много по-голяма, тъй като те два пъти последователно са първа политическа сила и ще бъде много трудно да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни избори", отбеляза Цонев.

По думите му с ГЕРБ имат пълно съгласие по геополитическата ориентация и по политиките, които ще бъдат водени във връзка с тази ориентация, също така имат съгласие по финансовата политика.

"За кабинет ще решат лидерите на лидерска среща, нашата задача беше да уточним нашата позиция", обясни още депутатът от ДПС.

В Народното събрание започна първата от новата поредица срещи - на представители на ПГ на ГЕРБ-СДС и ПГ на ДПС, в търсене на подкрепа за управление с първия мандат. Вчера анонсът за тези разговори направи пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за споделено управление.