Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев заради липса на отговор от страна на вътрешния министър Бойко Рашков по повод купуването на гласове на изборите 2 в 1 през ноември.

Заседанието започна с размяна на реплики между председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че на страницата на Народното събрание е публикуван отговора на г-н Бойко Рашков, вашето възражение също е изпратено. 

"Щом това писание според Вас е отговор на моя въпрос към Бойко Рашков, значи ще трябва да влезем в процедура на оставката на председателя на Народното събрание", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той се позова на чл. 90 ал. 1 от Конституцията, който гласи, че народните представители имат право на въпроси към министрите, а те, на свой ред, са длъжни да отговарят на въпросите им.

"На 15 декември съм задал въпрос на г-н Бойко Рашков и до днес не съм получил исканите документи. Току-що погледнах в сайта на НС - на статуса на зададения въпрос от мен стои, че е отговорено на моя въпрос. Или влезте в ролята на председател, или ако не можете да свършите тази работа, освободете това място, за да може друг да изпълнява коректно функциите на председател."

Карадайъ заяви, че по този начин Никола Минчев лъже народните представители, българските граждани и премиера, който си мисли, че министрите му изпълняват задълженията си по Конституция.

"Съгласно правилника съм поискал документи. Те съдържат ли се в това писание, което най-вероятно е адресирано до Вас? Ставате съучастник в нарушаването на Конституцията и правилника на НС", обърна се към председателя на НС Карадайъ.

Иван Тотев от ГЕРБ каза, че ще подкрепи искането за оставката на Минчев. Той също се оплака, че въпросите му не са стигнали до вицепремиера Асен Василев. 

Бившата министърка на туризма Николина Ангелкова също направи забележка на Минчев, че нейни въпроси не стигат до премиера Кирил Петков.

На два пъти връщате мои въпроси за мерките в туризма. Настоявам той да отговори какви мерки са предприети и колко от тях са достигнали до българския бизнес. Защо криете премиера, настоя тя.

Задали сте нови въпроси, които сега ще прегледаме. Относно криенето на министър-председателя - да, вчера не можа да дойде, днес е тук, така че ще го изслушаме, каза Минчев.