ДПС настоя депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев да се оттегли от председателското място в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Повод за това стана първа точка от програмата на днешното заседание, която предвиждаше промяна в състава на комисията - Лиляна Друмева от ГЕРБ да бъде назначена за неин член. Тя положи клетва като народен представител миналата седмица на мястото на напусналия ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, който подаде оставка. Друмева бе избрана със 107 гласа "за", 41 - "против", и четирима "въздържали се".

Това е вторият път в рамките на този парламент, в който ДПС искат оставката на Велчев. Миналия път това стана през 2017 година с мотива, че той е правил ксенофобски изказвания.

"Тази комисия не е работеща, тя не се е състояла. Заменянето, допълването на член в тази комисия е преливане от пусто в празно. Кое налага тази промяна? Напоследък чуваме призиви за диалог, дори от премиера. Дали тези призиви се чуха от г-жа Дариткова (Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ - б.р.), която предлага тези промени в комисията, защото именно в нея има нужда от диалог, иницииран от председателя на тази комисия. Председателят е напълно неправилен в лицето на г-н Велчев, защото самият той е толкова далеч от правата на човека, колкото г-жа Дариткова е далеч от футбола. Тази комисия не се е състояла, защото за тези три години и половина не е произвела нито един продукт, няма съществен принос, двама нейни членове напуснаха комисията, реално ДПС няма представители в нея", каза депутатът от движението Джейхан Ибрямов, цитиран от "24 часа".

"Председателят на тази комисия си позволи меко казано обидни квалификации по адрес на български граждани, преживели грозния възродителен процес. И всяка смяна извън смяната на председателя на тази комисия са несъстоятелни. Можем да започнем със смяната на председателя. Какво правим, г-жо Дариткова?, попита той.„

В отговор Красимир Велчев заяви:

"Тук се дава оценка за комисията от хора, които три години не са участвали и не участват изобщо в заседанията на тази комисия. И това е, защото от тази трибуна аз им казах истината в очите. Всичко го има написано, всичко е в тези стенограми. Тези хора три години водят дела срещу мен. Четири дела минаха и те ги загубиха, сега предстои ново пред ВАС. Да изчакаме решението на съда, защото явно тук минаваме някакви граници. От сутринта се мъчим да внушаваме на съдебната система, нека си гледаме нашите неща и въпроси".

Даниела Дариткова настоя, че процедурата е регламентирана в правилника на Народното събрание, съобщи БТА.

"Нормално е ние да попълним своята квота. Ако има някой друг, който е по-подходящ от г-жа Друмева, която е представител на репресираните, именно за Комисията по вероизповеданията и правата на човека, моля да го оспорите", подчерта тя и допълни, че всякакви други спекулации и използване на темата за внушения, за коментари, които нямат пряко отношение към процедурата, по-скоро са нарушение на правилника и признак на лош парламентарен вкус.

"Нещо което, категорично не съм очаквала от групата на ДПС", подчерта Дариткова.

Хамид Хамид от ДПС отвърна че напълно е съгласен с твърденията за качествата на г-жа Друмева и направи предложение за промени в проекторешението - вместо за член тя да бъде избрана за председател на комисията.