"Мисля, че е богатство за всяка държава да използва този потенциал", това заяви пред журналисти в парламента Хамид Хамид от ПГ на ДПС по повод номинацията на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Номинацията бе обявена вчера от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"ПГ на ДПС не е обсъждало постъпилите вчера две кандидатури за председател на КПКОНПИ. След като те внесат своите концепции, ние ще се съберем и много внимателно ще ги анализираме в детайли. Разбира се, няма как да не отбележа и моето мнение, и на моите колеги, за безспорната личност на главния прокурор, за безспорния професионализъм и качествата, които той притежава. Мисля, че е богатство за всяка държава да използва този потенциал", каза Хамид, цитиран от БТА.

По думите му именно КПКОНПИ е мястото, където този потенциал, може да се развие.

Хамид посочи, че независимо кой бъде избран за председател, следва да продължат законодателните промени в тази сфера.

"Надяваме се да работим изключително активно с новоизбрания председател в тази посока", каза още той.

Междувременно единственият друг кандидатът да оглави Антикорупционния комисия - депутатът от ПГ "Воля - българските родолюбци" Симеон Найденов, заяви пред журналисти, че ще се въздържи от коментар за очакваната надпревара, тъй като днес изтича крайният срок за номинации.

На въпрос дали има шансове срещу кандидатурата на Сотир Цацаров, той все пак отговори:

"Това зависи от народните представители как ще гласуват, щом съм приел кандидатурата, може би - да".