Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва във възпоменателен митинг в с. Пристое за годишнината от мирните протести през 1989 година и в памет на жертвите на така наречения възродителен процес.

"В тези дни когато почитаме паметта на нашите герои, които докараха демокрацията в нашата страна ние изпитваме много смесени чувства, но нито едно от тях не е омраза, не е противопоставяне", каза Карадайъ на възпоменателния митинг на стадиона в Пристое.

"В тези дни изпитвам гордост от това, че имаме силата и каузата да се борим за нашите свободи, да отстояваме правата и свободите на всички граждани, да защитим демокрацията в нашата родина, в нашия регион и в Европа, когато е под риск, а тя днес е под риск" , посочи той.

По думите му "днес има хора, има управление в нашата страна, което поставя под риск евроатлантическото бъдеще на нашата родина. Това е много опасно и затова ние от тук, от Пристое, най-много на нас ни отива да заявим - ние ще бъдем по-единни от всякога в защита на демокрацията, на евроатлантическото бъдеще на нашата родина и на нашите деца и младежи". Ние ще бъдем единни в защита на демокрацията и на Балканите, и в нашия регион, и в Европа, и в ЕС", заяви председателят на ДПС.

Той припомни, че ДПС е получила огромна подкрепа и признание от техните партньори "в световен и европейски план", преди десетина дни, когато са посрещнали "над 300 делегата от над 60 страни либерали в София". "На това мероприятие всички ние бяхме свидетели каква подкрепа получи България от либералното семейство за своите приоритети - за членството в Шенген и Еврозоната".

На този форум ние получихме и огромна подкрепа за балансиращата ни роля на Балканите, която изпълняваме, защото ако в Брюксел говорят за интеграция на Западните Балкани, то ние в България и в либералната общност говорим за интеграция на Балканите, говорим за интеграция на Югоизточна Европа, защото и нашата югоизточна съседка продължава преговори за членство в ЕС и ние даваме своя принос за продължаването на преговорите", каза лидерът на ДПС.

Той завърши словото си с думите: "През 1989 г. бяхме единствени, които се противопоставихме на онези грозни процеси, но тогава бяхме единни и успяхме. Аз съм убеден, че ние ще бъдем единни и ще успеем в защита на демокрацията и в България, и на Балканите, и в Европа".