ДПС не подкрепя износа на нефтени продукти и внася законопроект за контрол за прилагането на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, произведен или внесен от Русия. Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ.

"Поредна лъжа по адрес на ДПС от "кръга на лъжата". В публикацията на лъжците вчера в 19:06 ч. твърдят, че сме подкрепяли износа на нефтени продукти въпреки европейския регламент и дерогацията за нас, за България", заяви Карадайъ пред журналистите и припомни:

"Ние от ДПС още по време на заседанието на Комисията по енергетика заявихме, че ще внесем законопроект по прилагането му и аз искам да ви го покажа, той вече има и входящ номер". 

Карадайъ показа документа и заяви, че той е наречен "Закон за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход или изнесени от Русия".

Ден по-рано на брифинг в МС служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море, а само по нефтопровод.

От ГЕРБ пък поискаха по време на заседанието на енергийната комисия тълкуване от ЕК относно смисъла на дерогацията, сключена между нас и ЕС, отнасяща се до руския нефт.