Никоя от политическите формации не може да каже в момента дали март месец отиваме на нови избори или след една, или две години. Все още се правят опити да се водят разговори въз основа на приоритети и стратегии. И гласно можем да подкрепим ГЕРБ при първия мандат, но зависи от приоритетите, които ще се поставят на масата, заяви пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Той подчерта, че опитите за съставяне на правителство с първия мандат трябва да продължат. Според Аталай е време да се направи коалиционно правителство или такова на приоритетите.

"Предишната коалиция се разпадна, защото парцелира всяко министерство, нямаше комуникация и контрол от страна на другите партии", допълни Рамадан Аталай и каза, че няма как ДПС да няма желание да влезе във властта.

Той коментира въвеждането на новите изборни правила с думите, че доверието в машините вече го няма.

Същевременно пред Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че има нова тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП.

"НС се управлява от ГЕРБ и ДПС. Не може да си представите какъв тандем са. Росен Желязков и Йордан Цонев са като "скачени съдове". Работят перфектно в парламента, подреждат си дневния ред, както им е удобно. Имаме нова тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП. Няма да преговаряме с този, който си стои в сараите и този, който стои в Банкя", поясни той.

И допълни, че не разбира тактиката на ГЕРБ. "Два месеца почти след изборите никой не чу да се водят, каквито и да било преговори за мнозинство с първия мандат. Голяма битка беше да си купят изборите и успяха. Ами сега? Има толкова много сигнали за купен вот. На тези избори държавата не противодействаше ефективно", каза още съпредседателят на ДБ.

Всички бягат от отговорност и не искат да управляват заради тежката зима, която ни очаква, смята той.

"Искаме публичност. Имаме условия, които, ако бъдат подкрепени, сме готови да поемем отговорност за управлението на страната. Трябва промяна на Конституцията, за да си отиде Иван Гешев", допълни Атанасов.