От ДПС-Доган са внесли в Софийския градски съд заявление за вписване на промяна в регистъра на партията. Това е станало на 20 септември, миналия петък, информира БНТ.

Молбата е внесена от името на председателя на ДПС Джевдет Чакъров, с която се иска вписване на промените в обстоятелствата по партидата на политическата партия, приети на заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ), съобщиха от съда, цитиран от БТА.

В заявлението са се позовали на решение на ЦОБ, с което Делян Пеевски е изключен от ДПС. На това основание се иска и заличаването на Пеевски като представляващ ДПС.

В искането от формацията на Доган напомнят, че на 23 септември се проведе заседание на Централния съвет на ДПС, на което са потвърдени решенията на ЦОБ от 27.08.2024 г., включително за изключване и отстраняване от ръководните органи на партията на 8 души - членове на партийното ръководство и парламентарната група, в това число Делян Пеевски.

Те бяха изключени за погазване на колективното вземане на решения в партията и нарушаване на устава. 

В момента все още Делян Пеевски и Джевдет Чакъров се водят съпредседатели на партията, въпреки че преди седмици тя се разцепи и се регистрираха поотделно за участие във вота - "ДПС - Ново начало" е формацията на Пеевски, а Алианс за права и свободи е коалицията, в която влезе организацията на Ахмед Доган, след като първо ЦИК, а после и ВАС отказаха регистрация на ДПС - Доган.

Магистратите тогава уважиха електронно подадените документи от "ДПС - Ново начало", които изпревариха подаването на книжата за изборите в ЦИК от страна на другия съпредседател - Джевдет Чакъров, а според Изборния кодекс не може да има дублиране на участници във вота с едно и също наименование.

Искането е внесено в последния момент преди да изтече едномесечният срок от взимането на решението.

Заявлението е разпределено на съдия и от ДПС са внесли таксата за разглеждането му. Разпределението е извършено вчера. Заявлението ще бъде разгледано в едномесечен срок на открито заседание.

Пред журналисти Делян Пеевски коментира: "Няма никакво значение какво внасят тези отцепници. Те вече не са от ДПС, след като са в листи на други партии. Този случай е приключен. Казвам го ясно това лице и хората около него не са от ДПС". 

На въпрос защо не е влязъл в пряк двубой с Ахмед Доган, кандидатирайки се за депутат от Кърджали, Пеевски отговори: "Аз ясно казах в кои райони ще бъда. И си регистрирах първи листите. Ако някой е имал смелостта, е трябвало да дойде в моите райони. Както знаем, тези лица нямат смелост, винаги са се крили зад гърба ми, толкова много години. И се вижда какво са въртели. Те са просто уплашени и го видяхме, те избягаха страхливо".