ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел се срещнаха и с ДПС за участие в правителство. Ден по-рано Габриел уточни, че неговият профил ще бъде експертен, а хоризонтът на действия - за една година.

Срещата протече в лидерски формат, за разлика от първите разговори през миналата седмица.

От своя страна Мария Габриел предложи да се помисли за експертно правителство с ясно очертан мандат, но в него да има не само общи приоритети, а и мерки.

Ние имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот. И то нелоши експерти, заяви Мустафа Карадайъ и продължи:

"Така че, ако се стигне до момента за търсене на експерти за правителство, ние ще проявим разум и ще направим каквото е нужно да решим и този проблем".

Лидерът на ДПС поздрави ГЕРБ за номинацията на министър-председател в лицето на Мария Габриел, защото "за да решаваме проблемите на хората, имаме нужда от инвестиции".

"От 2007 година насам основните инвестиции в България са на база европейските средства. В момента България закъснява, дано да не е фатално по различните теми, с оперативните програми, с плановете за преход, с Плана за възстановяване и устойчивост, от около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България, и 1 стотинка не е отишла по направление", отбеляза още Карадайъ.

Снимка: Bulphoto

По думите му именно затова бъдещите министри трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат на съответните органи кой къде се намира.

Карадайъ уточни още веднъж, че приоритетите на ГЕРБ и ДПС в по-голямата си част се препокриват и е необходим кабинет, който да извади страната от кризата.

"Идеята ни е да вървим стъпка по стъпка ускорено за формирането на мнозинство в Народното събрание, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорността за този бюджет", коментира още Карадайъ.

Снимка: Bulphoto

Още на първите разговори от ДПС констатираха със задоволство, че приоритетите на Мария Габриел са и приоритети на ДПС, и то още от 2017 г. Подкрепиха ГЕРБ и за съдебната реформа и смяната на главния прокурор.

Настояха обаче да се проведе лидерска среща за окончателното договаряне. От партията обаче дадоха ясен знак, че са готови да участват в такъв редовен кабинет. 

Първата среща на ГЕРБ и техния кандидат за премиер вече се състоя - тази с БСП, а Корнелия Нинова и Бойко Борисов седнаха един срещу друг на масата. 

Социалистите не дадоха категоричен отговор за участие в експертно правителство, оглавявано от Габриел, докато пленумът във вторник не вземе своето решение.

Нинова очерта своите разделителни линии - да не се изнася оръжие за Украйна и ако е възможно, с ГЕРБ да се разберат за бюджетен дефицит в рамките на 4-4,5%.

След ДПС на масата на преговори с ГЕРБ и Габриел сядат от ИТН. Срещи за участие в правителство с ПП-ДБ и "Възраждане" няма да се провеждат.