Министерският съвет ще приеме доклад за състоянието на администрацията у нас през 2022 г., обяви в началото на заседанието премиерът Гълъб Донев. Той коментира, че в ситуацията на продължителна политическа несигурност администрацията остава основният фактор на стабилност.

"Девет месеца по-късно политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към очакването за съставяне на правителство, излъчено от Народното събрание. Ако отклоним поглед за кратко от имената на кандидатите за министри, ще видим хората в администрацията, които също така са служители на държавата", коментира Донев. 

По думите му на годишния доклад за състоянието на администрацията "обикновено се обръща слабо внимание, а в повечето случаи темата за администрацията се експлоатира от политиците в негативен контекст, включително като оправдание на собствените им неуспехи".

"Бързо беше забравено, че същата тази администрация през 2018 г. проведе българското председателство на ЕС, като неизвестни за обществото държавни служители ръководеха десетки формати на Съюза и получиха признанието на ЕК и други държави членки за високия си професионализъм. Това беше доказателство, че при ясно поставени, измерими цели, българската администрация е в състояние да изпълни своето предназначение и да демонстрира своята висока експертиза".

Реформите в администрацията са сред предпоставките за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, припомни Донев. 

"Една от ключовите си цели, които си поставихме при встъпването си в длъжност като служебно правителство, беше да възстановим доброто взаимодействие между институциите и да създадем атмосфера на работа, в която всеки добросъвестен и компетентен държавен служител може да отстоява своята позиция на експерт без политически натиск. Ние сме правителство на действието в екип, благодарение на съвместната ни работа с хората в държавната администрация", допълни още премиерът. 

Служебният министър-председател приветства с "Добре дошъл" новия външен министър Иван Кондов, който преди ден замени на поста Николай Милков. Досегашният министър на външните работи ще поеме поста посланик на България в НАТО.