През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия около едно от въведенията около Изборния кодекс - параваните за гласуване. Добре известно е, че извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. Параванът замени кабината за гласуване, популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото - да осигури тайната на вота. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Той подчерта, че тъмната стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ.

"Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин. Тъй като са необясними за мен и колегите от Министерския съвет аргументите на секретари и на районни избирателни комисии, които се обръщат към мен за указания по този "сложен" въпрос, ще заявя ясно - МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите", допълни Донев.

По думите на премиера стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

"В този смисъл разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес", завърши служебният министър-председател.