Обзалагам се, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни. Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават. Това обяви Томислав Дончев пред Нова тв, отговаряйки, че има манипулация на статистиката за БВП.

Преди дни от БСП обявиха, че правителството манипулира данните за БВП и в крайна сметка той може да се окаже под 1%. Според левицата силно е завишено числото на износа, като има разминавания в данните между Агенция Митници и тези на НСИ.

Вчера имаше среща на НСИ и Агенция "Митници" и там бяха категорични, че няма изкривяване на данните", коментира Дончев. Той бе сигурен, че когато през октомври излязат окончателните данни за растежа на БВП те ще са близки до сегашните.

"Кабинетът "Борисов" е подправил данните за икономическия растеж. Има доклад на БНБ, в който се отчита грешка при статистиката. Преди година тази грешка, отчетена в доклада, е била 380 млн., за 2019 г. е 4 млрд. Извикахме експерти, изчислиха данните. Оказа се, че има грешно подадени данни от митниците, в резултат на което расте числото за БВП. По-интересното обаче са разговорите, които проведохме с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши съмнения, каза преди дни Корнелия Нинова.

Томислав Дончев потвърди и, че все повече българи се завръщат в страната, което бе опровергано от БСП. Според левицата тези данни също са манипулирани.

Вицепремиерът коментира и статията на "Ел Периодико".

"Властите в Испания, по сигнал, подаден от България, разследват въпросния имот. Не чух да разследват премиера. Това е стара манджа, претопляне на испанския котлон. Такива неща не се случват случайно. Премиерът много ясно заяви, че къща в Испания няма. Още повече, че се появи и собственикът на имота", категоричен бе Дончев.

Според него интерес от подобен скандал може да има всеки от вътрешните политически опоненти до държави, които имат интерес в България да има сътресения. Дончев припомни, че в момента се приема бюджета на ЕС, където всяка държава има свои интереси. Освен това сме пред чакалнята на еврозоната и строим ключови енергийни проекти.

Има първи признаци за създаване на масова психоза заради коронавируса. Това, че някой е заразен, не значи смъртност. Взети са всички мерки и това е правилното поведение, заяви Томислав Дончев. 

Вицепремиерът взе и отношение, за това дали трябва всеки завърнал се от рискова страна в чужбина да ползва 2 седмици болничен или да си вземе платен или неплатен отпуск. Според него се е създало шум между институциите

"Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Болничните се предписват от лекар. Той преценява какво да прави и какъв е риска. Посланието на министъра е следното - не може всеки, който е бил на почивка, да излезе в двуседмичен болничен", обясни той.

"Всички трябва да бъдат гъвкави в тази ситуация. Хората по цял свят пътуват, може да не проявят симптоми", съветва Дончев.

"Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус. На сайта на Министерство на здравеопазването има достатъчно информация какви превантивни мерки трябва да се вземат", добави той.

Дончев коментира и появилите се предложения в социалните мрежи, премиерът Борисов да бъде поставен под карантина заради контактите му със словашкия премиер Пелегрини, който бе приет в болница с висока температура и имаше съмнения за коронавирус. Оказа се, че Пелегрини имал обикновена пневмония.

Вчера говорих с премиера Борисов, така както говоря тук с вас, обърна се той към водещите. Значи ли, че сега и аз и целият МС и вие трябва да бъдем изолирани, попита Дончев.