В документа, данни от който вече бяха оповестени неофициално, е записано, че двете страни трябва да постигнат по-нататъшен напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията, а в случая с България - и в борбата с организираната престъпност, съобщи БТА.

Докладът набляга на факта, че и в двете държави съдебната система трябва да положи по-големи усилия за реформа. Комисията прави препоръки за по-нататъшни действия в България и Румъния, а през лятото на 2012 г. ще направи цялостна оценка на напредъка и ще изготви предложения в зависимост от нея.

В доклада за България се посочва наличието на трайна политическа воля и ангажимент на българското правителство да продължи изпълнението на стратегията за реформа. България продължи да реформира съдебната система, взе мерки за укрепване на законодателството в областта на конфликта на интереси и започна структурна реформа на полицията и системата на наказателните съдилища, отбелязва ЕК.

В същото време обаче се посочва, че борбата с корупцията по високите етажи на властта не е довела до убедителни резултати през последните 12 месеца и че цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри.
Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за извършване на реформа. Има неотложна необходимост от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика в съдебната власт и разследващите органи, за да могат да бъдат постигнати убедителни резултати, пише още в доклада.

Според комисията, все пак, у нас вече се наблюдават първите резултати от наблюдението на Висшия съдебен съвет над дела "по високите етажи". Отчита се издаването на присъди за корупция, както и нарастването на броя на повдигнатите обвинения за организирана престъпност и измами със средства от ЕС. В доклада обаче се отбелязва, че са издадени и оправдателни присъди по дела за корупция, измами и организирана престъпност, "които разкриха сериозни недостатъци в съдебната практика в България". Ръководството на ВСС, главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд не анализираха тези недостатъци по целесъобразен начин и не предприеха последващи действия, пише в документа.

Комисията очаква още продължаване на реформата в полицията и отстраняване на недостатъците по отношение на почтеността и независимостта на полицейските действия, събирането на доказателства и защитата на свидетели. От Брюксел настояват и за приемане на закон за гражданска конфискация на имущество без присъда (той обаче бе отхвърлен от парламента неотдавна - бел. ред.), както и за проверки на имуществото на високопоставени служители, магистрати и политици.

В доклада се изразява и очакване за конкретни резултати при изпълнението на определения като всеобхватен проект "Боркор", както и преразглеждането на системата за деклариране и проверка на имущество. Комисията препоръчва и изпълнение на всички препоръки във връзка с прозрачността на финансирането на политическите партии.

Говорителите на ЕК
За последните четири години България и Румъния отбелязаха сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи, но засега не можем да предвидим кога механизмът за сътрудничество и оценка ще отпадне, не искаме да прогнозираме. Това заяви на пресконференцията при представянето на даклада в Брюксел говорителят на ЕК Марк Грей, цитиран от БТА.

Всичко е възможно и всичко зависи от показания напредък до следващото лято. Няма да предсказваме и нямаме предубеждения, това няма да бъде решено днес, добави той.

В отговор на въпрос дали е възможно запазване на механизма само за една от двете държави след лятото на 2012 г., той заяви: "всичко е възможно". Необходимото законодателство в България и Румъния беше прието, но все още има необходимост от по-доброто му прилагане в областта на корупцията и организираната престъпност, коментира Грей.

Той постави и въпроса с даренията за МВР, които предизвикаха скандал у нас.
"Това е проблем, който ни тревожи. Ние сме го включили в техническата оценка и това може да се счита, че нарушава независимостта на полицейските разследвания", добави Марк Грей.

В отговор на въпрос дали може да се приеме обобщението, че българската полиция върши своята работа, а проблемът е в съдебната власт, той заяви:"ЕК не вижда нещата по този опростен начин". Има много дълбоки проблеми на всички нива - от работата на правоохранителните власти през работата на прокуратурата до съда.

За липсата на оценка по въпроса с корупцията по границите в сегашния доклад Микеле Черконе, говорител на комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом посочи, че няма политическа връзка между доклада и процеса на присъединяване на двете страни към Шенген.
Важно е да има ясна перспектива за присъединяването на България и Румъния, доколкото имаме отношение към процедурата, искаме ясна перспектива, добави той.

Последна актуализация в 14.40 ч.