Ваучери за транспорт, вместо отстъпка за горива, да могат да ползват гражданите с доходи под максималния осигурителен праг, ще бъде най-вероятният критерий при разходване на средствата, събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система" от вноските на преработвателите на суров руски нефт в България. Това обясни пред журналисти в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев, след като Народното събрание прие на второ четене Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Вносители са ГЕРБ-СДС.

В гласуваните текстове е разписано, че въпросните компании ще правят вноска от 70 процента върху разликата между цените на сортовете "Брент" и "Уралс". Сега казваме, че от тази разлика държавата ще взима 70 процента, дори преди облагането, обясни Добрев. Това ще генерира във фонда приходи на стойност приблизително два милиарда лева, посочи председателят на енергийната комисия. Т.е, сметна той, ако 3 млрд. лв. е свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим Бургас" към момента и на групата компании, които са регистрирани в Швейцария, Холандия и др, държавата ще прибере 70 на сто от тази сума във фонда за енергийна сигурност. Това е приходната част, така ще съберем парите, подчерта той. А Министерският съвет с наредба ще определи как ще се разходват събраните вноски.

Идеята е средствата да се таргетират, като най-вероятният критерий ще бъде хората над максималния осигурителен доход на член от семейството, който за тази година е 3400 лв., да не бъдат обект на подпомагане, обясни Добрев. За всички останали ще има подпомагане, което, ако разделим тази огромна сума от 2 млрд.лв на броя на шофьорите, се получава всеки един шофьор да получи по около 1000 лв. годишно, добави депутатът.

Законът давал и възможност за хората, които нямат автомобили, но желаят да ползват отстъпка за горива, да могат да получат други ваучери, например, за градски транспорт, разясни Делян Добрев.