До месец ще е готов анализът на Съвета за криминологични изследвания, на база него ще предприемем законодателни изменения, свързани с тежките транспортни престъпления със загинали и пострадали, коментира министърът на правосъдието Атанас Славов след среща с родители на деца, загубили живота си в катастрофи.

"В Министерството на правосъдието, още в мандата на министър Крум Зарков е възложен анализ на тежките транспортни престъпления на Съвета за криминологични изследвания. Очаквам този анализ да е готов този месец, на база него и проведените разговори с близките на пострадалите, ще предприемем съответните законодателни изменения", заяви министърът, като добави, че промените ще бъдат обсъдени с МВР и други отговорни институции.

Славов посочи, че с близките са обсъдени проблеми като бързината на наказателния процес, бързината на експертизите и кръвните проби за наркотици, размера на присъдите и отнемането на шофьорските книжки на извършителите на тежки транспортни престъпления.

"Борим се за промени, за да можем да спасим живите деца. Има много проблеми, те са целокупни, всяко министерство следва да свърши своята част. Тук сме, за да кажем къде системата не работи, а експерти да се занимаят после с това", каза Петя Иванова, чийто доведен син е загинал в катастрофа.