До 30 дни съдът ще се произнесе дали е законна заповедта за задържането на бившия финансов министър от кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов. Това стана известно по време на днешното разглеждане на жалбата в Софийския районен съд срещу 24-часовото задържане на Горанов от органите на МВР.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха арестувани, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков.

"Издадената заповед за задържане е изцяло незаконосъобразна. На първо място не е налице фактическо основание за издаване на тази заповед, не е описано времето, мястото и какви действия следва да са извършени с оглед на твърдяното престъпление. Не бяха представени никакви, абсолютно никакви доказателства, че е съществувала опасност г-н Горанов да се укрие или да възпрепятства по някакъв начин извършваните действия по разследването", каза адвокатът на Горанов Станислава Каракушева пред медиите.

По време на заседанието Каракушева заяви, че не е имало данни, които да са налагали задържането на Горанов, както и такива, че може да се укрие.

Според защитника на Горанов периодът на престъплението, за което се твърди, е 2014 - 2019 г., което означава, че действията на МВР не са били по неотложност.

Според юристконсултите на МВР по конкретния казус се съдържат данни за възможна съпричастност за извършено престъпление. По думите им, относно задържането за 24 часа по Закона за МВР, целта е да се предприеме превантивна мярка задържаното лице да се укрие и да не може да се проведе разследване.

Те не споделят твърденията, че по случая няма конкретни данни за извършено престъпление, според закона е достатъчно да има само данни, а такива са посочени в материалите по досъдебното производство на МВР.

Жалбите срещу задържането на Борисов и Арнаудова предстоят да бъдат разгледани от Софийския районен съд.

И след разпита му на 28 март, и неведнъж преди това бившият финансов министър обяви твърденията на бизнесмена Васил Божков за неверни. Той отправи обвинения и срещу премиера, че седи зад арестите на тримата от ГЕРБ.

"Свидетелят Петков инициира всичко дотук - арестите на лидера на опозицията и всички незаконни действия, свързани с това", каза преди дни Горанов.