Британският парламент ще гласува днес по споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за Брекзит, съобщи "Ройтерс".

Мей отложи парламентарното гласуване миналия месец, защото призна, че е на път да загуби вота и с това да се засили риска от хаотично излизане от ЕС.

Министър-председателката няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка. Мей се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември миналата година с лидерите на останалите 27 членки на ЕС.

Дебатът по споразумението се води в долната камара на парламента, Камарата на общините. Депутатите дебатираха три дни през декември, преди вотът да бъде отложен. Той бе подновен на 9 януари и ще приключи днес в 19 часа местно време, след което ще започне гласуването.

Щом дебатът свърши, ще има няколко гласувания: първо дали да бъдат приети или отхвърлени изменения в правителственото предложение, а след това дали да бъде прието или отхвърлено самото споразумение.

Води се дебат дали да бъде одобрено предложение парламентът да одобри споразумението за напускане на ЕС - юридически текст, излагащ условията на Брекзита - и отделна политическа декларация, очертаваща отношенията, които Великобритания ще има в дългосрочен план с ЕС.

Депутатите имат право да внесат предложения за поправки в текста. Председателят на долната камара Джон Бъркоу решава в последния ден кои предложения да бъдат подложени на гласуване. Дори парламентът да приеме изменения, те няма да задължат юридически правителството да ги спази, но от политическа гледна точка ще бъде трудно то да ги игнорира. 

Измененията ще бъдат гласувани преди решаващия вот за цялостното предложение.

Щом дебатът завърши, председателят на камарата ще прочете на глас името на първата поправка и ще призове подкрепящите я да извикат "да", а след това противниците й да извикат "не". Ако има възражения срещу поправката, ще се пристъпи към формално гласуване. Процедурата ще се повтори за всяко отделно предложение за поправка, а накрая идва редът на гласуването по цялостното предложение. 

Ако загуби гласуването, Мей трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи какво смята да предприеме занапред. Правителството каза по-рано, че ако предложението му бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.