Путин не обяви изрично, че ще се яви на следващите президентски избори, но намекна, че мисли за завръщане на поста, който заемаше до миналата година, след като изтече сегашният мандат на неговия приемник Дмитрий Медведев.
"Ще постигнем споразумение с Медведев, няма да се конкурираме на изборите, уточни той в реч пред клуб "Валдай" в Москва, в който членуват чуждестранни учени и дипломати. Руският премиер отбеляза, че с президента са "хора от една кръвна група, с едни и същи политически възгледи.
"Когато дойде 2012 г., ще работим заедно, като вземем предвид сегашната реалност, нашите собствени планове, облика на политическия пейзаж и състоянието на управляващата партия "Единна Русия"," заяви Путин, предаде БТА.
Той направи паралел между Русия и Великобритания, като защити практиката даден политик да предаде щафетата на близък сътрудник без по-широки консултации.
"Когато моят приятел Тони Блеър се оттегли (от министър-председателския пост), Гордън Браун стана незабавно премиер. Аз подкрепих Медведев за свой наследник, тъй като смятах, че е най-подходящият човек, за да бъде лидер на страната, и бях прав", заяви още Путин.
Руският президент има право на не повече от два последователни 4-годишни мандата. На теория това означава, че ако Путин бъде избран отново за държавен глава през 2012 г., той ще може да остане на поста до 2020 година, ако спечели още два мандата, коментира Би Би Си.