Членовете на ДКЕВР - Боян Боев (председател) и Лилия Младенова, са освободени поради подадени от тях оставки, а Еленко Божков - заради конфликт на интереси, обяви на пресконференция след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева.

На мястото на Боев като председател правителството е решило да назначи Светла Тодорова, а за членове - Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова, предаде "Фокус".

Светла Тодорова бе член на регулатора по време на правителството на НДСВ, когато председател бе Константин Шушулов. Тя беше и съветник на вицепремиера Екатерина Захариева в предишното служебно правителство.

Харитонова пък беше зам.-министър на икономиката в кабинета "Борисов", а по-късно оглави ДКЕВР, след като Ангел Семерджиев подаде оставка.

Миналата седмица управляващите призоваха Боев, Младенова и Божков да подадат оставки, защото имат вина за тежкото състояние на енергетиката. Първоначално и тримата отказаха, но след разговор с министъра на икономиката Васил Щонов, първите двама се съгласиха.
Божков обаче бе категоричен, че няма да напусне поста и дори заяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата.

Така, единственият начин на кабинета да го отстрани, при положение, че е назначен с 5-годишен мандат, беше да е в конфликт на интереси. Съобщено беше, че той е бил управител на ВЕЦ на вече бившия депутат от левицата Кирил Добрев и е лобирал за плащания към това дружество по време на работата си като член на регулатора.

Щонов: Дефицитът в енергетиката е за милиарди

В края на 2015 г. дефицитът в енергетиката може да достигне 5 млрд. лева, ако не се предприемат мерки за намаляване на загубите, коментира пред журналисти Васил Щонов, цитиран от БТА.

Към края на юни задълженията в енергетиката са 2,9 млрд. лева. По думите му обезпокояващо е, че за 6 месеца те са нараснали с 360 млн. лева и през следващата една година ще се увеличат с още 900 млн. лева.

Енергийният министър подчерта, че мерките, предприети от ДКЕВР за намаляване на тези дългове, са неработещи. 

"Няма възможност да се намерят финанси за зимна подготовка на системата на енергетиката - искаме, но не можем да намерим пари за запълване на газовото хранилище в Чирен. Освен това на мините се изплащат само 50% от задълженията, а те съответно не могат да плащат и заплатите на миньорите", уточни той.