"Кое налага необходимостта "Школо" да се продаде на чужда компания?" Този въпрос отправя председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, директор на 119-о училище в София и общински съветник от ГЕРБ Диян Стаматов, след като стана ясно, че британска компания ще придобие българската училищна платформа.

"През 2016 година един малък екип стартира "Школо" и за 3 години успя да издигне до едно ново ниво ефективността на комуникацията с родители, оценяването, проследимостта на всичко случващо се в училище", пише Стаматов в профила си във Facebook.

И припомня, че в края на декември 2023 г. "Школо" е станала част от "Джуниър Едюкейшън" - британски доставчик на образователен софтуер.

"Един успешен български продукт, разпознаваем от директори, учители, ученици и родители в цялата страна продължава напред своето развитие, но в чужди ръце", отбелязва Стаматов и отправя няколко въпроса:

"Кое налага необходимостта "Школо" да се продаде на чужда компания? Беше ли оценен продуктът на "Школо" на българския пазар? Какви ще са последиците за българското образование от преминаването на "Школо" на английския пазар?"

"Мисля, че всеки може да даде отговор на тези въпроси, а и да повдигне свои такива. Истината е, че ако електронният дневник, който създаде "Школо", напусне изцяло българския пазар, най-добрата алтернатива, която да го замести, ще са познатите до болка хартиени дневници", категоричен е Стаматов.

"За творението НЕИСПУО... по-добре нито дума", завършва поста си в социалната мрежа председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета.

Малко по-рано новината за придобиването съобщиха от "Школо" на сайта си.

"С радост съобщаваме, че се присъединяваме към Джунипър Едюкейшън (Juniper Education) - най-широкобхватния доставчик на образователен софтуер и услуги за училищата във Великобритания! Juniper предоставя интегрирани решения за класната стая, администрацията, управление на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието на над 14 000 британски училища", гласи съобщението.

Софтуерът на Shkolo дава на директори и учители необходимите инструменти за ефективно управление на данни и оперативна организация на работата в една модерна образователна институция.

"Shkolo е особено значима част от всеобхватната гама софтуерни продукти на Juniper, като допълва водещите ни технологични решения, избор на над 50% от училищата във Великобритания. Присъединяването на Shkolo е уникална възможност за създаване на широка гама от услуги, насочени към образованието, които дават цялостно решение за управление на всички процеси в училище. Отдадеността на Shkolo към иновациите, в комбинация с предлагането на висококачествена техническа поддръжка, е в пълен унисон с нашата визия "Грижим се за Вас, за да може Вие да се грижите за децата ни", коментира Крис Скарт, главен изпълнителен директор на Juniper.