Множество поправки в критичната резолюция за върховенството на закона в България ще бъдат гласувани тази вечер в Европейския парламент. Голяма част от тях са внесени от Европейската народна партия.

Този следобед стана ясно, че е изтеглен добавеният текст за "изтъкнат магнат с 18 обвинения, който е наливал финансови средства в протестите у нас".

Той визираше разпространените от прокуратурата аудиозаписи, в които укриващият се в Дубай Васил Божков признава персонален ангажимент към недоволството срещу правителството на Бойко Борисов.

Авторката на предложенията за изменения - малтийската депутатка от ЕНП Роберта Мецола, написа в официалния си Туитър акаунт:

"Дишайте спокойно, парламентарната група на ЕНП никога не е твърдяла и не е имала намерение да казва, че всички протестиращи в България са платени. Всъщност, много от нашите изменения укрепват правото на протест. Разбираме, че въпросното изменение отваря възможност за погрешно тълкуване и затова то е оттеглено".

В отговор една от основните протестиращи групи у нас - т.нар. Отровно трио, разпространиха съобщение, в което твърдят, че Мецола е отстъпила заради готовността им да я осъдят.

"Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала г-жа Мацола да преосмисли думите си и да оттегли предложението си", коментират от Триото.

Роберта Мецола обаче продължава да настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

"Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция", се казва в друга искана от нея поправка.

Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Колегата ѝ от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, предава bTV. В тях той настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.