Целенасочените руски нападения са намалили наполовина капацитета за производство на ток в Украйна. Според информация от украинския енергиен оператор, още три подстанции са извадено от сторя при атака през тази седмица. От каква подкрепа се нуждае енергийната система на страната, за да посрещне следващата зима - Дирк Бушле, заместник-директор на Секретариата на енергийната общност, съветва ЕС по тази тема. Николай Кръстев от БНТ разговаря с него по време на най-успешния форум за зелен преход - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Г-н Бушле, първият въпрос е свързан с това, че управлявате Фонда за енергийна сигурност и подкрепа на Република Украйна. Каква е неговата роля и как той подкрепя доставките за Украйна в момента?

Украйна се нуждае от нашата помощ и тя се нуждае от нашата помощ в подкрепа на подготовката за предстоящата зима. Русия провежда целенасочена военна кампания срещу гражданската инфраструктура и това се засилва от март тази година. Тя доведе до разрушаването на голяма част от украинската енергийна система, в резултат на което след настъпването на зимата ще има липса на електричество и отопление, а това е хуманитарна катастрофа. Това, което можем да направим сега, е да вземем парите от Фонда за енергийна подкрепа на Украйна и да осигурим възможно най-бързо всички световни доставки на оборудване като газови турбини, генератори за електроцентрали, но също така и на слънчеви панели и други възможни средства за производство на електроенергия и топлина. За тази цел е създаден фондът. Той е инициатива на Европейската комисия и украинското правителство. С допълнително финансиране и възможно най-бързо снабдяване от световния пазар можем да успеем да променим ситуацията за хората в Украйна още преди зимата. През последните два месеца Русия много агресивно атакува доставчиците на енергия в Украйна.

Каква е ролята на Европейския съюз за подпомагане на украинците в тази ситуация?

Решителна. Първото и най-неотложно нещо е да помогнем на Украйна да запази производството си на електроенергия и да го стабилизира, както и да добави още мощности, тъй като руснаците ги унищожават. Това правим чрез Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, където разчитаме на вноски от Европейския съюз, но също така и от много европейски и световни правителства и компании, които решават, че солидарността към Украйна в този много критичен момент се изразява най-добре чрез предоставяне на финансиране, за ремонт, замяна и допълване, но също така и принос за енергийната общност. Вярваме, че в крайна сметка руснаците са причинили тези щети и това е в разрез с всички международни правила и те трябва да бъдат държани отговорни за това. Така че ние също подкрепяме украинските енергийни компании да съдят Руската федерация. В международния арбитраж например, сега подкрепяме делото за искане на обезщетения за разрушаването на язовир "Каховка" и електроцентралата там в Украйна.

Това е друга част от нашата подкрепа. Ще трябва да подкрепим и Украйна да свърши своята част от работата по реформирането на пазарите си, по интегрирането на своя пазар на електроенергия с европейския, така че да се улесни трансграничната търговия. Те продължават и трябва да продължават с реформите за например, начина на заплащане на електроенергията.

Наскоро бяха предприети стъпки, които доведоха до повишаване на цените на електроенергията в Украйна, колкото и болезнено да беше това. От изключителна важност е да се гарантира, че през зимата ще има електроенергия и топлинна енергия, ако е необходимо, и от Европейския съюз. Нещо, което е също много важно да направим точно сега, а не в някакъв момент след войната, е именно да привлечем частни инвестиции в нови по-чисти и по-интелигентни технологии, всичко от възобновяеми енергийни източници до съхранение на енергия в батерии, до други технологии, които да помогнат на Украйна да възстанови своята система и да я направи по-устойчива, по-декарбонизирана и просто по-интелигентна от тази, която беше ударена от руснаците.

Атаките срещу енергийната инфраструктура се възобновиха, как ще коментирате?

Част от нея е унищожена непоправимо. Украйна до голяма степен разчиташе освен на ядрената енергия и на електроенергията, произвеждана от въглища, а през последните няколко месеца те бяха най-силно засегнати. Така че не всичко може да бъде възстановено и не всичко може да бъде възстановено навреме за зимата, когато електроенергията наистина ще бъде необходима. Знаете ли, в момента в цяла Украйна има прекъсвания на електрозахранването всеки ден. А през зимата, когато температурите ще се понижат, ситуацията ще се влоши, но не всичко може да бъде възстановено. Ето защо се нуждаем от допълнителни и по-гъвкави средства за производство на електроенергия като газови турбини, например, но също така и от възобновяеми слънчеви панели по покривите на къщите, на болниците, на друга критична инфраструктура. Те ще бъдат по-децентрализирани, което означава, че ще са и по-трудни за поразяване от руските дронове и бомби.

Каква трябва да бъде енергийната политика на ЕС спрямо Украйна не само в момента, но и в бъдеще, след войната?

Мисля, че Европейският съюз постъпва правилно. Той насърчава най-мащабната програма за модернизация, която някога е разработвал за себе си - Европейската зелена сделка - също и в Украйна, и сега виждаме, че тази програма за модернизация е необходима в много, много кратки срокове. Затова е много важно да продължим да работим с Украйна, така че тя да стане част от Европейската зелена сделка и да остане част от нея. Също така интеграцията на пазара, свързването на украинските пазари с европейските, трябва да продължи и се нуждае от усилия и от двете страни, но също така е от значение и за двете страни. Украйна може да бъде важен доставчик на зелена енергия за момента за себе си, но в бъдеще и за Европейския съюз, така че да помогне целият континент да постигне целите си за декарбонизация. Очевидно е, че и Европейският съюз, и по-специално точно сега, се нуждае от равнопоставеност, от общ пазар, така че електроенергията, която е необходима в Украйна, да може да се транспортира през границите и да се продава в Украйна. Затова смятам, че тази интеграция и непрекъснатото съсредоточаване върху реформите в Украйна са най-важни и това наистина може да се случи само в сътрудничество, дори по време на война.

Благодаря Ви много, г-н Бушле!

Благодаря Ви!